На 11 май 1851 г. в Пловдив българският писател и

...
На 11 май 1851 г. в Пловдив българският писател и
Коментари Харесай

11 май 1851 г. В Пловдив отбелязват св. св. Кирил и Методий

На 11 май 1851 година в Пловдив българският публицист и лингвист Найден Геров провежда публично първия празник в чест светите братя Кирил и Методий.

Празненството се състои в епархийското учебно заведение, кръстено на основателите на глаголицата.

Датата е определена, защото това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденските източници първите вести за празнуването на Кирил и Методий на 11 май се срещат в „ Христоматия славянского язъка “ от 1852 година на Неофит Рилски.

Пловдивското Епархийско учебно заведение, известно като Първа мъжка гимназия, е и първото в света, наречено на братята Кирил и Методий. Прелюбопитна е историята, с която то получава името си. " С доктор Стоян Чомаков бяхме събрани в къщата на чорбаджи Салча Чомаков, отвори се думата и защо име да се даде на учебното заведение. Разказах за това какво са сторили светите братя, а чорбаджи Салчо се възхити от делото им. Така с общо единодушие нарекохме учебното заведение " Св. Кирил и Методий " и поръчахме икона с лика на светиите. Трябваше и празникът да му се чества. Училището вкара тоя празник, който си остана да се чества и отсега нататък. По образеца на пловдивчани на доста места из България по-после захванаха да назовават своите учебни заведения по името на двамата свети братия ", споделя Найден Геров през 1894 година в спомените си.

През 1856 година Йоаким Груев предлага денят на Кирил и Методий да бъде отбелязван като празник на българските възпитаници. През 1857 година празникът е почетен в българската черква „ Св. Стефан “ в Цариград дружно със работа и за св. Иван Рилски. На идната 1858 година този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена работа в църквата „ Света Богородица “, а по-късно учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий.

Самите българи също първоначално считали за неизмеримо да честват деня на Светите братя и чак на четвъртата-петата година от първото празненство почнали да идват за честванията. Впоследствие в празненствата се включват от ден на ден хора, изключително когато Пловдив се снабдява с българска черква през 1860 година

В годините по-късно 11 май стартира да се отбелязва тържествено в българската черква „ Свети Стефан” в Цариград, отново в Пловдив в храма „ Света Богородица” (със слово на Йоаким Груев), в Шумен, Лом, Скопие и София. Празникът стартира постоянно да се отбелязва в Шумен и Лом, от 1860 година, в Скопие от 1862 година, във Варна от 1863 година

След въвеждането на Григорианския календар през 1916 година празникът се празнува на 24 май по формалния държавен календар, а по църковния литургичен календар този ден е на дата 11 май. През 1968 година Българската православна черква, към този момент със статут на патриаршия, вкарва като литургичен календар така наречен Новоюлиански календар, посредством който се отстранява грешката на остарелия Юлиански календар. Така денят на Кирил и Методий се уважава от Църквата на 11 май по църковния календар. Но заради към този момент откритата гражданска традиция светското, гражданско и държавно честване остава на 24 май, напомня в. " Марица ".

За формален празник на Народна република България 24 май е разгласен с решение на Деветото национално заседание на 30 март 1990 година, а от 15 ноември 1990 година е формален празник на Република България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР