На 11 март 2022 г., от 19:00 часа, в зала

...
На 11 март 2022 г., от 19:00 часа, в зала
Коментари Харесай

„Вечер с Волфганг Амадеус Моцарт” – оперно–симфоничен концерт на Камерна опера Благоевград с гост-солист пианист Симеон Гошев

На 11 март 2022 година, от 19:00 часа, в зала „ Яворов “, Камерна опера Благоевград ще показа оперно–симфоничния концерт „ Вечер с Волфганг Амадеус Моцарт ”.

Гост-солист ще бъде роденият в Благоевград пианист Симеон Гошев. Той ще извърши концерт за пиано и оркестър № 25 C dur KV 503, съпроводен от оркестъра на Камерна опера. „ Прекрасно е, че ще музицираме със Симеон Гошев от Благоевград, един младеж, който е израснал в нашия град, а в този момент се развива и преуспява в Австрия и концертира по доста европейски подиуми. “ – разяснява шефът на Камерна опера Благоевград Лина Ангелова.

Концертът за пиано и оркестър № 25 C dur KV 503 е приключен на 04.12.1786 година Той е финален от трите концерта в До Мажор и е приет за един от най-големите шедьоври на Моцарт в концертния род. Моцарт си е построил похвалния табиет да написа съответни дати на довеждане докрай на своите ръкописи. Пише общо 27 концерта, като в цифрата не са включени 3 концерта върху тематики от Йохан Кристиян Бах. С тях общата численост става 30.

Оперната част от концерта „ Вечер с Волфганг Амадеус Моцарт ” ще включва арии и дуети от оперите „ Дон Жуан “, „ Така вършат всички “ и „ Сватбата на Фигаро “, изпълнени от солистите на Камерна опера – Теодора Петрова, Юрий Николов, Пламен Кумпиков, Венера Мелеки и Георги Димитров.

Оркестърът на Камерна опера Благоевград ще извърши увертюрата към операта „ Дон Жуан ” от В.А. Моцарт с концертмайстор Стоил Богданов и диригент Красимир Топалов.

„ …Симеон Гошев е пианист, който потапя слушателя в своя незабележим свят… “ – „ Музикални хоризонти “

Съвременната музика, и в частност българското клавирно творчество, заема значимо в неговото израстване и съзряване като музикант. Този интерес място освен в репертоара на пианиста Симеон Гошев, само че и е разсънен още в най-ранна възраст от неговия татко – композитора Йордан Гошев, чиито творби постоянно са част от концертите и рециталите на младия български пианист.

Интересът на пианиста към композициите на ХХ и ХХI век е многостранен – с изключение на тяхното трайно наличие в неговите концертни стратегии и записи, през 2021 година той пази докторат върху клавирните версии на балетите на Игор Стравински в Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров “ в София.

Симеон Гошев е роден през 1990г. в Благоевград, България. Лауреат е на голям брой национални и интернационалните състезания по пиано: притежател е на огромната премия на състезанието „ Бьозендорфер “ във Виена през 2019г., втора премия на интернационалния конкурс „ Панчо Владигеров “ в Шумен през 2019г., две награди от състезанието „ Леош Яначек “ в Брно, Чехия през 2017г. и доста други.

Младият български пианист приключва музикалното си обучение с отличие в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена, където учи при световноизвестни пианисти като Щефан Владар, Олег Майсенберг и Лилия Зилберщайн, а от октомври 2021г. Симеон Гошев е част от елитния преподавателски екип на клавирната катедра на университета.

Симеон Гошев концертира интензивно в цяла Европа освен като солист, само че и с голям брой камерни ансамбли. Реализирал е записи за БНР, Българска национална телевизия, Австрийското национално радио и Баварското радио. От 2020 година той е актьор на световноизвестната марка пиана Bösendorfer.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР