На 11 и 12 май в различни части на света

...
На 11 и 12 май в различни части на света
Коментари Харесай

Инициативата Розите на България“ ще се проведе и в Бразилия



На 11 и 12 май в разнообразни елементи на света ще се организира самодейността на Министерството на образованието и науката „ Розите на България “ взаимно с българските общности и българските неделни учебни заведения зад граница. Тя е отдадена на 11 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий. Сценариите за тържествата се дефинират от българските учебни заведения по места.

„ Това е една доста добра самодейност, тъй като по този начин бразилци, италианци, испанци, американци имат опцията да се допрян до българската просвета “, счита българинът Михаил Кръстанов, който от 16 години живее в Бразилия.

Инициативата „ Розите на България “ там ще се организира на 12 май от 10 часа в Музея на емиграцията в Сао Пауло.

За това, по какъв начин ще протече тази прелестна самодейност в южноамериканската страна споделя основателят на първото българско учебно заведение на континента – в Сао Пауло - Михаил Кръстанов:

„ Специално нашата стратегия е доста забавна. Концерт на български деца, възпитаници в българското учебно заведение в Сао Пауло. Имаме доста възпитаници, които са музиканти и това е обикновено, тъй като родителите им са музиканти и то много известни. Тя е разграничена на две елементи. Едната част ще бъде възпитаници от учебното заведение, които ще свирят на разнообразни принадлежности, девойки, които пеят в хор. Втората част към този момент е на техни родители, което е доста забавно. Те са одобрени музиканти и ще изпълнят български типичен претекстове с елементи от фолклор “.

Сред участниците в музикалната стратегия ще бъде Мартин Лазаров:

„ Той е един от най-хубавите български обоисти, който също така свири и на други принадлежности. Той има група, която се назовава „ Необалкан “, която свири типично балканска фолклорна музика и жъне доста огромен триумф в Бразилия. За нас беше чест те се отзоваха да свирят на нашия концерт. Те ще бъдат черешата на тортата.

Освен концерта, са планувани хоро навън, за което ще помогне хореографката Зорница Антонова, а по този начин също експозиция от картини, исторически книги и български арт предмети:

" Имаме доста забавни неща, изключително от старите българи. Те пазят от своите родители, които са пристигнали още 20-те години на предишния век, килими, покривки, правени ръчно от техните майки, татковци. Това са неповторими неща, които рядко могат да се видят ".

Събитието ще се организира в Музея на емиграцията в Сао Пауло:

" Музеят на емиграцията е едно доста атрактивно място сега. Събота и неделя, когато входът е безвъзмезден, идват доста хора. Той пази цялата памет на емиграционния поток от 20-те години на предишния век, тогава когато се реализира и първата българска емиграционна вълна. Те са били в казармени условия и са били експлоатирани. Влакчето, което е извозвало емигрантите, в този момент е атракция, която води гостите до местата, където са ходели емигрантите ".

По данни на Министерството на външните работи в Бразилия живеят към 3000 българи, само че в реалност може би сад оста повече.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР