На 11 и 12 април в Миколайки, Полша се проведе

...
На 11 и 12 април в Миколайки, Полша се проведе
Коментари Харесай

Кметът на Габрово участва в Конгреса на местните власти на Полша

На 11 и 12 април в Миколайки, Полша се организира седмия на Полша.

През годините форумът се утвърждава като една от най-престижните платформи за срещи и полемики по въпроси, свързани с локалното самоуправление, а задачата му е да  разшири опциите за продан на отзиви и опит и за деен разговор на локалните управляващи с държавната администрация, Неправителствени организации, бизнеса и сътрудници от чужбина.

Тази година Конгресът събра над 1500 участници - представители на локалната, районната и изпълнителната власт от Полша, България, Израел, Италия, Швеция, Финландия, Франция, Северна Македония и Албания, а също по този начин депутати, партньорски асоциации и сдружения, представители на бизнеса. Програмата включваше над 100 събития, разграничени в 10 тематични посоки.

Кметът на Община Габрово Таня Христова взе участие в сесия, отдадена на тематиката за зелените вложения и отговорността на локалните управляващи към екологичния преход, оповестиха от Община Габрово. Нейни събеседници бяха депутати от долната камара на полския Парламент (Сейм).

В изявлението си госпожа Христова съобщи, че реализирането на зелената промяна и климатичната индиферентност откриват опция за вложения в обществената и икономическата сфера и са късмет за качествена смяна на изискванията за живот. Тя прикани за целенасочени усиля за популяризирането на изгодите и смисъла на  екологичния и дигитален преход.

Кметът на Габрово изрази позицията, че липсва координационно звено, което да поддържа локалните управляващи във връзка с дейностите и политиките в областта на климатична индиферентност и акцентира готовността на НСОРБ да бъде хъб за ръководство и поддръжка на българските общини при планирането, координацията и осъществяването на ограничения и вложения, свързани с екологичния преход.

Тя показа Габрово като „ зелен град с разрастваща се стопанска система и новаторски дух “, като подчертава, че в реализирането на зелените хрумвания общината се сблъсква с разнообразни провокации, които се пробва да трансформира във благоприятни условия.

Кметът на Габрово - общината, която през 2021 година бе удостоена с влиятелната премия „ Европейски зелен лист “ , съобщи, че с цел да се реализира декарбонизация до 2050 година, трябват ясни проекти и обща цел и добави, че Габрово е „ една от дребното български общини, приели План за деяние за устойчива сила и климат “.

Христова показа и за признатата от Общинския съвет декларация за присъединение на община Габрово към новите цели на Европейския съюз за реализиране на въглеродна индиферентност към 2050 година, както и за кандидатурата на града в състезанието на Европейска комисия за 100 града, които ще получат поддръжка за реализиране на въглеродна индиферентност.

Таня Христова моли за повече внимание и поддръжка от страна на държавното управление към локалните управляващи. Тя показа, че общините са подготвени и за осъществяване на комплицирани във финансово отношение планове, като даде за образец осъществяването на пpoeĸт за внeдpявaнe нa мepĸи за енергийна успеваемост, мoдepнизaция и peмoнт нa yличнoтo ocвeтлeниe нa гpaд Гaбpoвo чpeз cĸлючвaнeтo нa дoгoвop c гapaнтиpaн peзyлтaт (ECKO).

„ Ще демократизираме процеса, предоставяйки на бизнеса и популацията благоприятни условия за внедряване на зелените политики. Много е значимо да даваме положителни образци по какъв начин зелената сила способства за възстановяване на средата “, заключи Таня Христова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР