На 11 декември се прекланяме пред паметта на велик светец,

...
На 11 декември се прекланяме пред паметта на велик светец,
Коментари Харесай

Прекрасни имена черпят днес заради прочут чудотворец

На 11 декември се прекланяме пред паметта на популярен светец, който остави ярка диря в история на християнството.

Свети Даниил е роден в Месопотамия. Той бил чакан дълги години, тъй като неговите родители не можели да имат деца. И те като родителите на Пресвета Богородица – Света Анна и Свети Йоаким, непрекъснато се молели на Всевишния, до момента в който един ден чудото се случило. Но преди дребният Даниил да се роди, неговите родители дали обет, че в случай че се случи да станат родители, те ще го посветят на Бога.

За да изпълнят дадения обет, когато момчето навършило 5 годинки, родителите му го завели в манастир. Игуменът решил, че е още много дребен и отказал да го вземе.

Свети Данаил живял още 7 години при своите родители и когато навършил 12 години, самичък поискал да напусне родния дом. Неговите родители били извънредно удовлетворени, тъй като той извършил дадената от тях дума. В манастира, в който станал послушник, Свети Данаил показвал извънредно старание както в молитвата, по този начин и в останалите духовни занимания.

В манастира момъкът удивлявал и най-строгите подвижници със своята ревнивост към молитва и труд. След няколко години той поискал да се поклони на светите места, където Спасителят живял и страдал. Игуменът го задържал. По-късно го изпратил в Антиохия по някаква работа. Даниил се радвал, тъй като му се представяла опция да посети преподобни Симеон Стълпник, което от дълго време желаел.

Преподобният Симеон Стълпник живеел на върха на една кула, която приличала на дирек. Свети Симеон благословил Свети Даниил и му поръчал да отиде във Византион Свети Даниил намерил уместно място недалеко от град Византион. Там си построил кула по образеца на Свети Симеон Стълпник и в продължение на 33 години живял като подвижник. Животът му напълно не бил лек.

Езичниците го тормозели, управляващите се опитвали да пречупят неговата религия, само че той не се отрекъл от нея. Запомнил думите на Свети Симеон, че Иисус постоянно ще бъде до него и тази мисъл усилвала неговата религия още по-силно. Свети Даниил се прочул със своята мъдрост.

Много възпитаници се заселили към него, а най-висшите владетели и сановници идвали, с цел да търсят препоръки.

Свети Даниил бил вълшебник и помагал на хората в неволя с молитвите, които отправял към Бога.

На 11 декември имен ден честват: Даниил, Данаил, Данила, Данаила, Дани, Даниела, Даниел, Дени, Данелия.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР