На 11 декември 2023 година, Министрите на земеделието на страните

...
На 11 декември 2023 година, Министрите на земеделието на страните
Коментари Харесай

Възраждане: Правителството иска да внасяме в България ГМО храни, водещи до ракови заболявания

На 11 декември 2023 година, Министрите на земеделието на страните в Европейския съюз отхвърлиха предлагането от Европейската комисия за ГМО храни, обработени по нови способи. Предложението засяга този вид ГМО артикули да бъдат отвън инспекции и без оценка на риска, когато навлизат за продажба в Европейски Съюз. Очевидната липса на поддръжка, от страна на министрите, е ясно предизвестие към Европейска комисия, че изключването на новите ГМО артикули от всевъзможен надзор ще наводни европейските полета с патентовани генномодифицирани семена, което води до два риска – здравословен и стопански. Това обявиха народните представители от " Възраждане " Ивайло Чорбов и Вениамин Воденичаров по време на присъединяване си на днешната кръгла маса и обясниха, че на 11 януари следва ново гласоподаване по тематиката в Брюксел. Девет страни членки на Европейския съюз, изрично са декларирали своята негативна позиция по въпроса.

„ България е към момента с неразбираема позиция, а би трябвало да е изрично срещу сходно решение. Ако ние покажем каквото и да е съмнение, укрепваме устрема на корпорациите, през няколко месеца да се гласоподават сходни оферти. Опасностите са две - едната е, по отношение на здравето на консуматорите на сходни артикули, другата е юридическа "., сподели Чорбов.

Според Воденичаров обаче, по-тревожен е здравословният резултат от подобен тип артикули.

" За страдание, липсват всеобхватни и задълбочени проучвания за резултатите и следствията от храненето с ГМО храна и семена. Малкото опити, които са направени демонстрират, че всички животни, консумиращи такива артикули, умират прибързано, главно от туморни формирания и ракови болести ".

Той е безапелационен, че решението по въпроса с търговията на ГМО семена е политическо. От страна на „ Възраждане “ бяха посочени няколко съществени точки - нуждата от повече
време за научни наблюдения, преди каквито и да е решения в Европейски Съюз и да се намерения, по какъв начин в България да се развиват българските сортове зърна и семена, които са създадени от български
учени и са най-добре приспособими към нашите условия.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР