На 11 декември 2023 г. ще се навършват 87 години

...
На 11 декември 2023 г. ще се навършват 87 години
Коментари Харесай

Кралските особи, които се ожениха за хора от простолюдието

На 11 декември 2023 година ще се навършват 87 години от абдикацията на Едуард VIII от английския трон, който влиза в историята като първата кралски персона, направила това непринудено. Избирайки любовта с два пъти разведената американска световна дама Уолис Симпсън пред живота на трона – тъй като в случай че e крал, той няма право да се ожени за Симпсън поради скандалния ѝ фамилен статус – Едуард VIII служи като на достолепната позиция 325 дни, преди да съобщи властта на своя брат, бащата на кралица Елизабет II, крал Джордж VI. С Уолис се женят скоро по-късно и макар някои несъгласия живеят дружно във Франция до гибелта му през 1972 година През 1986 година Симпсън също почива и е заровена до Едуард в кралското гробище във Фрогмор, покрай кралския пантеон на кралица Виктория, тъкмо до замъка Уиндзор.

 Duchess of Cornwall, Prince of Wales - NIH

Когато принц Чарлз се дами за лейди Даяна Спенсър през 1981 година, тя е считана за простолюдие съгласно кралските стандарти (не е принцеса сама по себе си, въпреки че произлиза от благородническо семейство). Бракът им, който наподобява като приказка, приключва с бракоразвод през 1996 година след поредност от афери, в една от които взе участие Чарлз и Камила Паркър Боулс, с която се среща през 70-те години на предишния век. През 2002 година, няколко години след преждевременната гибел на Даяна, Англиканската черква трансформира някои от разпоредбите по отношение на повторния брак и развода на кралските особи, което разрешава на Чарлз и Камила (която също е от простолюдието) в последна сметка да се венчаят през 2005 година Оттогава те са женени.

 The Cambridges on the balcony

Принц Уилям се среща с Кейт Мидълтън в университета „ Сейнт Андрюс “ и след близо 10-годишно другарство Уилям – който е втори в линията на заместничество на трона – предлага брак през 2010 година с известния сапфирен пръстен на майка си, до момента в който двойката е на отмора в Кения. Милиони хора от целия свят следиха сватбата им в Уестминстърското абатство на 29 април 2011 година Оттогава двойката, понастоящем известна като херцогът и херцогинята на Кеймбридж, има три деца: Принц Джордж (2013 г.), принцеса Шарлот (2015 г.) и принц Луи (2018 г.)

 Harry and Meghan on Christmas Day 2017 (cropped)

Принц Хари се среща с американската актриса Меган Маркъл посредством общ другар през 2016 година Двойката се сгодява през 2017 година и се дами в параклиса „ Сейнт Джордж “ в замъка Уиндзор на 19 май 2018 година През 2020 година двойката публично се отдръпва от функциите си в кралското семейство, като се отхвърля от кралските си отговорности, трофеи и привилегии в интерес на това да живее на чисто в Калифорния с двете си деца – Арчи и Лилибет.

 Princess Mako and Princess Kako at the Tokyo Imperial Palace (cropped)

Понякога залогът е още по-висок и кралските особи са принудени да се откажат от специфичния си статут, с цел да бъдат с обичаните си хора. Това се случва с японската принцеса Мако, която среща и се влюбва в Кей Комуро, състудент в Международния християнски университет в Токио. Според японските закони дамите от кралското семейство губят привилегиите си, в случай че се омъжат за елементарни хора, само че все пак, знаейки следствията, тя следва сърцето си и даже отхвърля кралска женитба и парите, които нормално се дават на благородните дами в нейното състояние. Двойката се дами през октомври 2021 година и в този момент живее в Ню Йорк.

 Princess Grace and Prince Rainier III

Принцът на Монако Рение III за първи път среща холивудската кино звезда Грейс Кели по време на фотосесия на фестивалa в Кан през 1955 година Двойката резервира персоналната си преписка и зараждащия се романс отвън полезрението на обществеността до сключването на брака им през април 1956 година – блестящо празненство, разказано като „ сватбата на века “, на което участват холивудски митове, измежду които Кари Грант и Ава Гарднър. След брака си Кели се отдръпва от актьорската специалност, приема новата си купа принцеса Грейс и има три деца от принц Рение III: принцеса Каролина (1957 г.), принц Алберт (1958 г.) и принцеса Стефани (1965 г.) Доста трагично, принцеса Грейс умира през 1982 година на 52-годишна възраст, откакто получава инсулт, до момента в който се прибира в Монако, вследствие на което губи надзор над колата си и катастрофира.

 Princess Eugenie, 2017

Внучката на кралица Елизабет II принцеса Юджийн се омъжи за Джак Бруксбанк на 12 октомври 2018 година в замъка Уиндзор. Двойката, която разказа първата си среща в швейцарски ски курорт през 2010 година като „ обич от пръв взор “, поддържа любовта си от разстояние сред Ню Йорк и Лондон в продължение на няколко години, преди да разгласи годежа си през 2018 година Първото им дете, Огъст Филип Хоук Бруксбанк, се роди на 9 февруари 2021 година

 Princesses Beatrice and Eugenie

Принцеса Беатрис потегли по стъпките на сестра си Юджийн, когато се омъжи за елементарния човек… и магнат в региона на недвижимите парцели Едоардо Мапели Моци, на 17 юли 2020 година на частна гала в кралския параклис „ Вси светии “, от време на време прочут като параклиса на кралица Виктория, в Уиндзор. Двамата се срещат около общи другари през 2018 година – защото Моци произлиза от семейство на италиански аристократи, те споделят сходни обществени кръгове – а щерка им, Сиена Елизабет Мапели Моци, се ражда на 18 септември 2021 година

 Victoria, Crown Princess of Sweden in 2018

През 2001 година шведската престолонаследница Виктория таман се е разделила с приятеля си, когато се връща вкъщи след следването си в Йейл, и се записва в най-близкия фитнес салон. За неин шанс там е Даниел Вестлинг – един от съоснователите на новосъздадения фитнес – става неин персонален треньор… и в последна сметка брачен партньор. Двойката, която се ожени през 2010 година, се радва на две деца, принцеса Естел и принц Оскар.

 Prince Carl Philip and Princess Sofia-2

Братът на Виктория, принц Карл Филип, влезе в новините през 2015 година, като се ожени за своята обичана – моделът и реалити телевизионна звезда София Хелквист. Двойката се среща посредством общи другари в нощен клуб през 2009 година и е щастливо женена с три деца.

 Order of the Civil Merit Ceremony. 5th Felipe VI Reign Anniversary 02 (cropped)

През 2003 година испанският крал Фелипе VI – тогава принц Фелипе – шокира нацията, като разгласи годежа си с Летисия Ортис Рокасолано, известна журналистка и водеща на вести. Двойката се среща през 2002 година, до момента в който Летисия отразява петролен разлив в Галисия. Принцът към този момент е бил почитател на журналистката и моли общ другар да им уреди среща. Двамата в началото резервират връзката си в загадка, а по-късно се женят през 2004 г.; в този момент имат две прелестни дъщери – Леонор и София.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР