На 11 август 1882 г. в Пазарджик се ражда момче.

...
На 11 август 1882 г. в Пазарджик се ражда момче.
Коментари Харесай

11 август 1882 г. Ражда се Кимон Георгиев

На 11 август 1882 година в Пазарджик се ражда момче. В ранните си години, то е известно измежду приятелчетата си като Гърка. Няколко десетилетия по-късно става един от основните политици в България.

Участник в три преврата. Спасител на Царство България. Гробокопач на парламентарната народна власт. Това са единствено част от оценките за личността на Кимон Георгиев.

Той се ражда на 11 август 1882 година в Пазарджик. Син е на непретенциозен държавен служител и майка - гъркиня, заради което получава и прякора Гърка. Завършва Военното учебно заведение в София през 1902 година Расте във военната подчиненост и по време на Балканската война е капитан и пълководец на рота в трети авариен полк. В Първата международна война е пълководец на тайфа в 27 пехотен полк. През 1916 година е ранен в окото на фронтовата линия, където се демонстрира като смел офицер.

Лепнато му е още едно нелицеприятно название " Кьоркимон ".

В началото на 1919 година е един от създателите на Военния съюз и член на централното му управление, а на 3 декември 1920 година е уволнен от армията като подполковник. Но Кимон Георгиев продължава да пораства във военната подчиненост, като след 9 септември 1944 година - на 1 ноември 1944 година е към този момент ген.-майор, а на 16 октомври 1946 година става и ген.-полковник от запаса (резерва), напомня Борислав Гърдев от уеб страницата Литернет.

Както и следва да се чака, кадровият боен Георгиев не утвърждава земеделските опити и е за мощна надпартийна власт. Той ефективно взе участие в основаването на Народния сговор на 15 март 1922 година, както и в ослепително извършения деветоюнски прелом против Стамболийски през 1923 година

Като един от водачите на Демократическия сговор е народен представител в 21-то и 22-то Общински народен съвет (1923-1931) и е даже транспортен министър в първия кабинет на Ляпчев от 4 януари 1926 до 3 март 1928 година Чел съм негови парламентарни речи от този интервал, включително и тази по оставката му, и мога да се съглася с казаното от Стефан Груев в " Корона от тръни ", че " Кимон беше добър оратор и по-представителен пред аудитория ", като, за разлика от Дамян Велчев " владееше себе си и възприятията си " и " беше непоколебим и придирчив с подчинените си ". Запомнил съм и декларацията на новото Отечествен фронт държавно управление от 9 септември 1944 година, която той чете с трептящ от неспокойствие креслив глас и която Георги Ламбрев пускаше всяка година на " забележителната дата " в рубриката си " България - каузи и документи " по БНР.

Оженил се късно за по-млада жена от заможна фамилия, Кимон Георгиев е примерен татко и брачен партньор.

Към 1927 година към този момент му е тясно в Демократическия сговор, по тази причина с Димо Казасов се насочват към основаването на Политическия кръг " Звено " на 27 юни 1927 година, с печатен орган сп. " Звено " (1 януари 1928-20 май 1934), клонящ към лявото крило на Военния съюз. Той търпеливо дочаква своя звезден час, пристигнал на 19 май 1934 година, когато, изпреварвайки цар Борис III, Александър Цанков и Никола Мушанов, заграбва властта, ставайки министър председател и полагайки основите на властническото ръководство у нас.

Кимон Георгиев е министър-председател до 22 януари 1935 година, само че е и външен министър до 23 май 1934 година, министър на правораздаването до 22 януари 1935 година и даже за няколко часа до появяването на ген. Пенчо Златев е и началник на военното ведомство!

Новият кабинет настойчиво и методично работи за основаване на елитарна държавно - политическа система, клоняща повече към Мусолини, в сравнение с към Хитлер.

Разтурено е 23-то Общински народен съвет, неразрешени са главните политически партии,

основава се общ профсъюз и общ работодателски съюз, законодателства се с наредби - закони (практиката ще продължи и незабавно след 9 септември 1944 г.), въз основата на превратното тълкувание на член 47 от Конституцията, ликвидира се Вътрешна македонска революционна организация, потегля се към открит спор с монарха по пътя на ефимерната химера за основаване на мощна република. Цензурата и преследването на политическите съперници - включително комунисти (откриването на печатницата " Никола Кофарджиев " ) и земеделци, са даже по-жестоки и сурови, в сравнение с при сговористката власт. И в същото време, без значение от изолацията, в която изпада, държавното управление прави ново териториално разделяне на страната - основаването на областите е негова концепция, и открива дипломатически връзки със Съюз на съветските социалистически републики на 23 юли 1934 година

Още от този момент съществуват подозрения, че министър председателят е завербуван от руското и югославското разузнаване. Опитът за нормализиране на връзките с Югославия са минирани от марсилския атентат на 9 октомври 1934 година, при който индивидът на Иван Михайлов Владо Черноземски ликвидира кървавия сатрап крал Александър. По-късно Ванче Михайлов ще счита, че точно този акт смъква Кимон Георгиев от власт, макар че истината е много по-тривиална.

Цар Борис III ловко употребява несъгласията във Военния съюз,

залагайки на десницата към ген. Пенчо Златев и по този начин се стига до нов прелом на 22 януари 1935 година, когато Кимон Георгиев е свален, а звенарите свиват знамената за по-честити времена.
Ако и да е на власт единствено 8 месеца, Кимон Георгиев поставя основите на властническото ръководство у нас. Той ликвидира фундамента на родната парламентарно - демократична система и в случай че беше съумял да в профил и монарха от власт, щяхме да учим в учебниците по история, че сме били на прага на социалистическото ни развиване. Защото комунистите, завземайки властта през 1944 година - освен това в стеснен съюз точно със " Звено ", вършат тъкмо това - унищожават монархическия институт, не разрешават конкурентните си партии от левия политически набор и дооформят диктаторския темперамент на режима, чиито основи поставя на 19 май 1934 година точно Кимон Георгиев.

Заради откритото си противоречие с новите властници към ген. Златев Кимон Георгиев е заточен на остров Света Анастасия, дружно с Александър Цанков, сред 1-9 април 1935 година, случай, ловко употребен от царя за премахване от власт на неуспелия автократор Пенчо Златев на 21 април 1935 година Любопитен щрих от взаимоотношенията им е фактът, че Пенчо Златев умира на 24 юли 1948 година, без да бъде репресиран от остарелия си съперник Кимон Георгиев!...

Именно през 1935 година настава сериозната еволюция у българския общественик.

Той дефинитивно се насочва към съдействие с Български земеделски народен съюз " Пладне ", а през 1936 година към този момент търси и единодушие с Българска комунистическа партия, с цел да го забележим като кандидат-депутат " народофронтовец " на изборите на 27 март 1938 година

През 40-те години Кимон Георгиев е все по този начин самоуверен, съдбоносен и прозорлив. На 1 ноември 1940 година подписва писмо до премиера Филов, обявявайки се срещу гласувания Закон за отбрана на нацията, след 3 години е към този момент член на Наказателен кодекс на Отечествен фронт, основан на 17 юли 1942 година, а на 7 август 1944 година, дружно с 12 дейци на буржоазната съпротива подписва декларация до държавното управление и регентите с искане за коренна смяна във външната ни политика, излизане от войната, доближаване със Съюз на съветските социалистически републики и основаване на ново държавно управление.

Ще мине малко повече от месец и желанието на Кимон Георгиев ще се реализира - благодарение на Червената войска от 9 септември 1944 година точно той ще бъде новият министър председател на България, за повторно в своята политическа кариера. До 22 ноември 1946 година, когато сдава поста на " вожда и учителя на българския народ " Георги Димитров, Кимон Георгиев ще е министър-председател, министър без портфейл и боен министър, след оставката на Дамян Велчев на 25 септември 1946 година, когато поради спор с комунистите е свален от власт и пратен на подобаващ отдих като пълномощен министър в Швейцария. В интервала 22 ноември 1946 г.-17 март 1962 година Кимон Георгиев е поредно подпредседател на Министерски съвет и външен министър, министър на електрификацията, мелиорацията и водното стопанство, ръководител на Комитета по строителство и архитектура с сан на министър. Едновременно с това е народен представител без спиране от 1945 до 1969 година и член на президиума на Народното събрание - т.е. негов зам.-председател от 15 март 1962 до гибелта си на 28 септември 1969 година

Забележителна и необикновена кариера на Отечествен фронт управник,

на която би завидял всеки!

Едновременно с това Кимон Георгиев, който е и масон с висока степен, възвръща Народния съюз " Звено " на 1 октомври 1944 година, на чийто изпълком незабавно е определен за ръководител, какъвто остава до закриването на съюза и вливането му в Отечествен фронт на 19 февруари 1949 година

Като министър председател Кимон Георгиев подписва примирието с антихитлеристката коалиция на 28 октомври 1944 година, а по-късно взе участие и в подписването на Парижкия кротичък контракт от 10 февруари 1947 година, с който съумява да избави българския темперамент на Южна Добруджа и да не съобщи Родопите на Гърция.

Същевременно на 3 октомври 1944 година е обнародвана Наредбата закон за съденето на виновниците, въвлекли страната във Втората международна война като съдружник на Германия, според държавната стратегия от 17 септември, вследствие на което на 1 февруари 1945 година са разстреляни най-изтъкнатите представители на българската буржоазна класа и мисъл, основават се първите концлагери, а през първите три месеца на проведено безвластие на новата власт изчезват безследно към 26 000 души.

На 2 юли 1946 година 26. Общински народен съвет прозорливо гласоподава закон за управлението и надзор върху армията от страна на Българска комунистическа партия, от 7 юни 1946 година се пристъпва към основаване на македонска нация у нас по заповед на Сталин, а на 8 септември 1946 година държавното управление на Кимон Георгиев организира и така наречен референдум, с който страната е оповестена за република - национална тя ще стане с Димитровската конституция от 4 декември 1947 година

На 27 октомври 1946 година се организират и оспорваните избори за 6-то Велико народно събрание, извоювани с насилия и операции от Отечествен фронт.

Време е Кимон Георгиев да се концентрира към мирните договаряния като външен министър (до 11 декември 1947 г.) и да съобщи властта на Георги Димитров. Кимон Георгиев ще е негов заместител, подобен ще бъде и при Васил Коларов до 20 януари 1950 година, а министър на електрификацията, мелиорацията и водното стопанство е от 11 декември 1947 до 16 март 1959 година в кабинетите на Димитров, Коларов, Вълко Червенков и Антон Югов, като ръководител на комитета по строителство и архитектура в кабинета на Антон Югов е от 16 март 1959 до 25 декември 1959 година Георгиев е още веднъж вицепремиер от 25 декември 1959 до 17 март 1962 година

През 50-те години на предишния век с името му се свързва с Баташкия водносилов път, каскадата " Белмекен - Сестримо ", язовирите " Искър " и " Студен бунар ".

Неговият автограф като вицепремиер поставя основите и на атомната енергетика у нас!

Сложната и самобитна еволюция на този политик в действителност няма аналог у нас, само че и българският Талейран най-сетне си намира майстора в лицето на Тодор Живков. Освобождаването му от Министерски съвет предшества, само че е и обвързвано с възхода на Живков към еднолична власт. След като правешкият шмекер отстранява Антон Югов от Централен комитет на Българска комунистическа партия на 4 ноември и от Министерски съвет на 27 ноември 1962 година, за Кимон Георгиев остава синекурата на зам.-председател на бутафорното Народно заседание, надлежно на Фердинанд Козовски и Сава Гановски, което по комунистическо време с трогване наричахме " долината на умрелите слонове ".

Кимон Георгиев става два пъти " Герой на социалистическия труд " за кръглите си годишнини през 1962 и 1967 година Нещо повече, даже доживява 25-годишнината на делото на своя живот - деветосептемврийския прелом от 1944 година, след което, евентуално задоволен от постигнатото, умира на 28 септември 1969 година на 87 години.

Кимон Георгиев има избрани заслуги към страната в частност при нейното успокояване през 1923 и 1934-1935 година, за подписания Парижки кротичък контракт, както и при електрификацията и граденето на водните каскади и полагането на основите на атомната енергетика, в избрани мигове е бил подготвен и на жестове, които мъчно се свързват със суровата му натура, като избавяне живота на Дамян Велчев и Пенчо Златев или помощта, която оказва на вдовицата на Райко Алексиев - Весела, да свърже ориста си с тази на към момента известния през лятото на 1946 народен представител - земеделец Петър Коев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР