На 11 април в една съдебна зала в Бургас бе

...
На 11 април в една съдебна зала в Бургас бе
Коментари Харесай

След 6 години в Ада: Осакатена при нормално раждане млада жена осъди УМБАЛ-Бургас - Топ новини


На 11 април в една правосъдна зала в Бургас бе въздадена правдивост по дело, детайлностите от което могат да преобърнат стомаха даже на хора със стоманени нерви. Окръжните магистрати осъдиха Университетската болница в морския град да заплати 60 000 лв. на една млада жена, за която последните 6 години са живот в пъкъла.

Заради погрешно оказана родилна помощ, погрешно водене на раждане и неправилни следродилни грижи,  майката безусловно е осакатена – физически и душевен , а адвокатката й Мария Шаркова споделя, че не намира думи, с които да опише контузията, тъй като тя е ужасяваща.

“Водила съм доста каузи, свързани с оказване на здравна помощ. Това обаче в действителност ме потресе от самото си начало. Заради погрешно водене на раждане дамата получава такава жестока контузия, че не знам по какъв начин тъкмо да я опиша. Описанието е ужасяващо. След раждането тя изпитва безчовечен болки от разкъсвания, само че никой не я обезболява.  Изхожда се през влагалището, само че лекарите я успокояват, че това е от “отпуснати мускули ” . С дни не смее да се храни и да пие вода, тъй като се опасява да отиде до тоалетна. Подпира се с бастуна на баба си, не смее да кихне, не може да храни детето си, нито да седне. А е изписана “с усъвършенстване ” и без никакви “усложнения ” ”, споделя юристката и добавя, че не се радва на извоюваното на първа инстанция дело.

“Не желая да повеждам такива каузи. Време е в действителност да помислим каква родилна помощ се оказва на раждащите дами в България. Да, това не е правилото, само че даже една жена да преживее това, което тя е претърпяла, значи, че не сме си свършили работата ”, безапелационна е Мария Шаркова.

Най-щастливият ден за всяка майка се оказва първа спирка към ужаса

На 19 септември 2016 година младата бургазлийка постъпва в Университетската болница за раждане. След осъществен ехографски обзор от доктор Стефан М. е открито, че бебето е огромно, само че няма проблем да бъде родено по натурален път, без да се постанова Цезарово сечение. Така на бял свят се появява момченце с тегло от 3750 грама и растеж от 54 см.

Раждането е обикновено и е водено от гинеколога, като в родилната зала е участвала и акушерка. След като бебето изплакало, родилката, на която била направена епизиотомия ( прорез за разширение на вагиналния отвор и улеснение на раждането – бел.ред), била зашита и настанена в стая.

В исковата си молба до съда младата жена разказва, че след раждането е изпитала безчовечен болки, страхувала се да пие вода и да се храни, с цел да не се постанова да върви до тоалетна, само че никой не се погрижил за нея и не я обезболили. Д-р Стефан М. я успокоил, че до седмици всичко ще отшуми, че са се отпуснали мускулите й и по този начин й се коства.

На 22 септември майката и бебето са изписани от лечебното заведение, като в направената епикриза било записано, че родилката е положително здравословно положение. Когато дамата се прибрала у дома обаче през цялото време била на легло , не можела да става и употребила бастун, с цел да върви, кърмила легнала, почнала да подвига температура и спряла да се храни, с цел да не се постанова да върви до тоалетна.

След няколко дни тя отишла на обзор в частния кабинет на доктор Стефан М., който установил, че има скъсани 1-2 конеца и предложил да отиде на другия ден в болничното заведение, с цел да я зашият още веднъж. На идващия ден операцията била осъществена под анестезия, само че младата жена се прибрала у дома с още по-големи болки и в по-тежко положение, като се наложило да употребява памперси.

От свидетелските показания: “Касапи ли са я израждали? ”

Пред магистратите в правосъдната зала брачният партньор на родилката споделя, че след изписването й от болничното заведение тя е била в тежко положение, с раздран перинеум, липсвал анус, с дупка в бедрото настрана вдясно, изпитвала мощни болки. Разрезът бил огромен с дължина към 10 см., не можела да задържа фекалии, носела памперси, кървяла непрестанно, мъчно вървяла с дребни крачки, употребила бастун, не можела обикновено да легне и седне, избягвала да се храни.

Младата майка почнала да подвига непрекъсната температура към 38 градуса и това наложило да посети частния кабинет на гинеколога. По думите на брачна половинка й, откакто жена му била зашита за повторно и се прибрала у дома, мощните болки траяли. Когато я погледнал открил, че е  зашита с пълен черен конец, само че плътта й е раздрана.

Тъй като високата температура не спадала, съпрузите потърсили второ експертно мнение от гинеколог в София. Когато отишли в кабинета на столичната лекарка, тя попитала брачна половинка дали жена му е израждана от касапи и се учудила за какво е толкоз раздрана. По думите на гинеколожката, младата майка имала инфектиране на оперативната рана и на шевовете и гноевидна секреция, по тази причина я насочила към експертите от Майчин дом.

За тежкото положение на родилката свидетелства и нейната братовчедка, която в показанията си пред съда декларира, че след раждането тя отслабнала фрапантно и нездравословно, не можела да се усеща при вървене по потребност, когато вървяла по улиците по краката й се стичала слуз.

От болница в болница в търсене на помощ

Екип от двама гинеколози в “Майчин дом ” направили взаимен обзор на родилката, като свалили част от конците, направили промивки и създали консултация с хирург. Тъй като възпалението било огромно, лекарите решили да изчакат 2-3 месеца, защото тъканите на този стадий се разпадали и не можело да се шие.

Така през февруари 2017 година бургазлийката е приета в болница във Втора гинекологична клиника по Обща и урогинекологична хирургия в “Майчин дом ” с диагноза “ректо-вагинална фистула ”. Това е отвор сред влагалището и ректума, през който фекалиите изтичат от половите органи. Жената е оперирана, като е осъществена задна влагалищна пластика и са възобновени мускулните нишки на ректума.

Въпреки че интервенцията била сполучлива и фистулата била отстранена, се появили проблеми със стомашно-чревния тракт.

От октомври 2017 до юни 2018 година младата жена посетила още няколко лекари с недоволства за многократни изхождания със слуз и кръв, газове и болки ниско в корема. Почти две години след раждането, лекари в бургаска клиника откриват, че пациентката има нарушена функционалност на сфинктерния мускул с пролапс на чревна лигавица и мъчно задържане на фекалии с болежка и кървене.

Направен ядрено-магнитен резонанс във варненска болница пък демонстрира, че  на процедура младата жена няма ректо-вагинална стена, а единствено мастна тъкан.  Диагнозата е доказана и при следващи прегледи в още три лечебни заведения. Дадена е рекомендация за оперативно лекуване – пластика на сфинктерен мускул.

Оказва се обаче, че такава интервенция не може да бъде осъществена съответно в България, по тази причина бургазлийката е ориентирана към болница в чужбина.

На 17 юни 2019 година дамата е призната за лекуване в Университетската болница “Льовен ” в Белгия, където на идващия ден е осъществена реорганизация на анален канал с колостомия под обща анастезия, като процедурата е минала без затруднения. Белгийските лекари обаче вършат стома (хирургичен отвор на коремната стена, през който да се изтичат фекалиите – бел.ред).

Пред магистратите майката на младата жена споделя, че щерка й била със стома няколко месеца, като това я тормозило в допълнение, била тревожна и не можела да си гледа детето, вземала успокоителни.

Провизорният анус-претер е отстранен чак през ноември 2019 година в хирургичното поделение на УМБАЛ “Света Марина ” във Варна.

Съдебните експертизи

Приетата от окръжните магистрати съдебно-психиатрична експертиза демонстрира, че младата жена страда от посттравматично стресово разстройство. Тя има паник офанзиви и изпитва възприятие на боязън без причина.

Заключенията в съдебно-медицинска експертиза, неоспорени от страните сочат, че при раждането бургазлийката е получила комбинирана контузия на меките тъкани в дребния таз, включваща скъсване на шийката на матката, скъсване на влагалището и перинеума. Тя е претърпяла сложна руптура на перинеума, която макар, че е разказана в здравната документи от първа степен, се квалифицира от вещото лице от трета степен.

Експертът показва, че при такива дълбоки разкъсвания със подозрения за засягане на ректума, акушер-гинекологът е целесъобразно да се съветва с хирург, който да му помогне да извърши възобновяване. Това обаче не е било направено. Така фистулата се е формирала от две до четири седмици след раждането, съпроводена от болки и  изтичане на гной и фекалии през влагалището .

Категоричното умозаключение в съдебно-медицинската експертиза е, че водещият раждането гинеколог е трябвало да назначи антибиотично лекуване за три дни. Освен това, при съществуване на инфектиране не би трябвало да се шие, а да се назначи локално лекуване, с цел да се възвърне мястото. Според вещото лице към седмица след изписването от болничното заведение родилката е развила тежък инфекциозен развой на меките тъкани в дребния таз, довел до отваряне на епизиотомията и образуване на ректо-вагинална фистула два месеца след раждането и други гастро-интестиални затруднения – засягане на правото черво в интервала 2016-2019 година

Пострадалата жена е посетила над 20 лекари със компетентност акушер-гинекология, хирургия, гастроентерология, практикуващи в Бургас, София, Варна и Плевен заради диагностицираните затруднения – отваряне на направена епизиотомия, ректо-вагинална фистула, болести на стомашно-чревния тракт – неинфекциозни гастроентерити и колити, нарушена функционалност на сфинктерен мускул с пролапс на чревна и на анална лигавица, изменена тазова анатомия, клоакална дисторция в региона на перинеум, ятрогенна лезия и инконтиненция.

Вещото лице показва изрично, че  при назначение на антибиотично лекуване в болничното заведение след раждането вредите е нямало да настъпят .

Решението на съда

Бургаските окръжни магистрати одобряват за потвърдено, че водещият раждането лекар Стефан М. не е направил всичко належащо, с цел да избегне възпалителния развой в меките тъкани на дребния таз на родилката, които са били травмирани при раждането на плода.

Според съда, несъмнено е потвърдено, че породената сложна руптура на перинеума от трета степен на пациентката при раждането е подценена и погрешно лекувана в УМБАЛ-Бургас, в резултат на което тя е получила инфектиране, довело до формиране на фистула и е претърпяла описаните в исковата молба следващи затруднения. Освен, че не е спазена положителната здравна процедура да бъде предписано профилактично най-малко тридневно антибиотично лекуване, с цел да се понижи риска от пораждане на инфекциозен развой, родилката е диагностицирана с руптура на перинеума първа степен вместо трета степен, като няма данни лекарите в ответната болница, които са я изписали здрава, да са подхванали навреме всички съответни ограничения за лекуване на това положение и ограничение на вредите.

Пациентката е претърпяла три тежки и рискови следващи интервенции , които са криели неизвестности, като едната от тях заради сложността си е трябвало да бъде осъществена в чужбина. Болките и страданията й вследствие зародилите затруднения са се отличавали с извънреден интензитет в продължение на повече от 3 години.

Налице е забележителна загуба на тегло, съпроводена с нарушавания в естествения й съкровен и обществен живот, претърпени отрицателни страсти – боязън, позор, обезсърчение и душевен стрес, довели до посттравматично стресово разстройство. Въпреки, че след интервенцията в Белгия оздравителният развой е протекъл добре и без затруднения, дамата продължава от време на време да изпитва възприятие на боязън без причина, изпитва терзания по отношение на задържането при излизане на открито за по-дълго време, не може да спортува интензивно и да подвига тежки неща.

С оглед на това, преценявайки всички съвкупни критерии, съдът дефинира изплащането на обезщетение в размер на 60 000 лв. от УМБАЛ-Бургас на потърпевшата жена . Освен това болничното заведение би трябвало да заплати и 9174,75 лв. за направените разходи за интервенции, операции, проучвания, лекарства, храна, превоз за лекуване, както и за избор на екип при раждане, ведно със законната рента върху главницата от 7001,05 лв..

Решението не е дефинитивно и предстои на обжалване пред Бургаския апелативен съд.

От пресцентъра на УМБАЛ-Бургас обявиха пред Dir.bg, че правният им отдел сега се среща с определението на окръжните магистрати. От лечебното заведение отхвърлиха да отговорят на въпроса дали ще апелират решението пред въззивната инстанция. Уточниха обаче, че гинекологът, който е водил раждането, от дълго време не работи в лечебното заведение.

Проверка на Dir.bg сподели, че доктор Стефан М. е напуснал УМБАЛ-Бургас няколко месеца след злощастното раждане. Оттогава той работи в частна бургаска болница, в личния си кабинет и в още едно здравно заведение.
Източник: topnovini.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР