На 100% сме сигурни, че изгонихме руски шпионин, а не

...
На 100% сме сигурни, че изгонихме руски шпионин, а не
Коментари Харесай

Асен Василев: Изгонихме руски шпионин, а не обикновен свещеник. За 5 години ДАНС не са го засекли

На 100% сме сигурни, че изгонихме съветски разузнавач, а не елементарен духовник, тъй като информацията за сътрудници в Руската черква пристигна и от партньорски служби. Единственият проблем е, че той е работил в България в границите на 5 години, а ДАНС не са го засекли. Колегите от РСМ споделиха, че той е вербувал македонски жители. 

 

Това съобщи пред NOVA министърът на финансите Асен Василев.

 

" Ако информацията, която ДАНС изнесоха, е вярна, това значи, че при експулсирането предходната година той не е бил експулсиран, което значи, че ДАНС или не са имали информация, или заради някаква причина не са работили. Разбирам, че от време на време истината боли ", добави още той. 

 

" Истината е, че най-малко това, което аз виждам като артикул от нашите служби за сигурност, не дава отговор на никакви стандарти. И надлежно напълно отговорно мога да кажа - не считам, че подсигуряват сигурността на стената ", съобщи Асен Василев.

 

По думите му ремонтът на службите е извънредно належащ, тъй като те са неефективни.

 

Такава унищожителна оценка даде финансовият министър и съпредседател на " Продължаваме промяната " Асен Василев пред " Нова телевизия " във връзка с цялостната активност на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС).

 

По думите му това значи, че българските служби за сигурност доста рядко могат да дадат изпреварваща информация, съвсем в никакъв случай не могат да подадат разбор, въз основата на който политическата власт да работи и съвсем постоянно информацията, която стига до държавното управление, можела да бъде прочетена в интернационалната преса няколко дни преди този момент, акцентира Василев.

 

Добави, че с цел да се направи промяна в службите, би трябвало поддръжка на Народното събрание, който също е ползвател на информация от службите. Според Василев ремонтът на службите за сигурност е извънредно належащ, тъй като по думите му те са неефективни, имало редица проблеми, в това число ДАНС като координатор на цялото придвижване по линия на противодействието на пране на пари. Василев уточни, че от две години има отчети, в които се визират дефекти в българската система.

 

На въпрос размахване на пръст към ГЕРБ ли е слагането на Бойко Рашков за началник на парламентарната комисия за надзор на службите, поради 24-часовия арест на Бойко Борисов, до момента в който Рашков беше вътрешен министър, Василев отговори, че поставят другия човек от " Продължаваме промяната - Демократична България ", който е работил в службите и схваща спецификите им, откакто ген. Атанас Атанасов подаде оставка от шефското място в комисията.

 

По тематиката за експулсирането на предстоятеля на съветската черква в София и още двама нейни чиновници посочи, че в случай че е вярна информацията, която изнесоха от ДАНС, че предстоятелят е работил на територията на България от пет години, това значи, че при експулсирането предходната година на 70 съветски шпиони, той не е бил експулсиран, което пък означавало, че или от ДАНС не са имали информация, или по някаква причина не са работили. Асен Василев уточни, че отговорът, който чака да чуе от Светия синод още на следващия ден, е за какво една българска черква е затворена от съветското посолство.

 

За участието в Шенген и еврозоната

 

По тематиката за участието на България в Шенген и еврозоната финансовият министър пресметна, че общо за стопанската система резултатът от отлагането на участието е сред четири и пет % от брутния вътрешен артикул на страната. Поводът за коментара му е предлагането на държавното управление да впише в формален документ 1 януари 2025 година като целева дата за участие в еврозоната.

 

Василев изясни, че това се постанова, защото служебният кабинет не е изискал ексклузивен отчет, с цел да може през юни да се вземе решението за участие от 1 януари 2024 година и тъй като по думите на Василев служебният кабинет е извадил бюджет с бюджетен недостиг от 6.4 %.

 

Василев уточни, че 1 януари 2025 година е датата, която държавното управление разисква с Европейската централна банка, Европейската комисия и еврогрупата. По думите му загубите за бизнеса са от порядъка сред 500 млн. лева и 1 милиарда лв. единствено от превалутиране, настрана отлагането на участието в еврозоната е обвързвано и с по-високи лихвени проценти и по-малко вложения. Заради нечленуването в Шенген загубите също са много огромни, означи Василев.

 

За рецензиите на президента Румен Радев за напъните на държавното управление за участието на страната в Шенген разяснява, че не е сигурен, че това, което прави президентът, оказва помощ на България.

 

" Аз не знам господин Радев до каква степен е осведомен с напъните, които се поставят за Шенген, също по този начин не съм сигурен, че това, което той прави, оказва помощ ", сподели Василев и увери, че имало доста дейни старания от страна на държавното управление, в това число на външния министър Мария Габриел и на премиера Николай Денков, персонално негови през ЕКОФИН, водели се и доста дейни диалози с Австрия и Нидерландия, които на този стадий се опълчват на участието на България в шенгенското пространство.

 

За подписването на съдружно съглашение с ГЕРБ

 

На въпрос за подписването на съдружно съглашение Василев сподели, че това е въпрос от компетенциите на министър-председателя и парламентарните групи. Според него държавното управление работи " задоволително добре ". В момента се вървяло с доста ускорени темпове - неща, които 14-20 години не са били пипани, се слагат на дневен ред, разяснява Василев работата на парламент и държавно управление.

 

Попитан дали депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски е фактор в това ръководство, Василев уточни, че Движение за права и свободи не е част ръководството, в това число и самият Пеевски. По думите му Движение за права и свободи е основно за промяната в конституцията.

 

Една причина държавното управление да съществува

 

Коментира, че единствената причина държавното управление " Денков - Габриел " да съществува, е, че " България е на кръстопът дали да продължи по европейския си път или президентът и хората към него да я дърпат на изток към Путин ".

 

" Този път го зададохме ние. Програмата, която се извършва, е програмата на " Продължаваме промяната ". Законите, които се одобряват, са законите, които са заложени в Плана за възобновяване и резистентност от държавното управление на " Продължаваме промяната " и би трябвало да е доста ясно, че ние не сме във властта, с цел да бъдем във властта ", увери Асен Василев.

 

„ В момента държавното управление работи задоволително добре, без да би трябвало да се вършат някакви в допълнение разяснения ”. Така финансовият министър разяснява ще стане ли „ сглобката ” коалиция, подписвайки съглашение.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР