На 100 години почина ирландката Морийн Суини, чиято прогноза за

...
На 100 години почина ирландката Морийн Суини, чиято прогноза за
Коментари Харесай

На 100 години: Почина жената , променила хода на Втората световна война

На 100 години умря ирландката Морийн Суини, чиято прогноза за времето трансформира хода на Денят " Д " (известен още като интервенцията " Нептун " и десантът в Нормандия).

Денят " Д " е най-голямата морска интервенция в историята и с него стартира акцията за освобождението на Северозападна Европа от немска окупация

През 1944 година Морийн Суини и брачният партньор ѝ Тед работят в метеорологичната станция към бреговата защита в залива Блексод, който се намира на западния бряг на Ирландия. 

В навечерието на съюзническата инвазия в Нормандия двамата имат за задача да регистрират барометъра непрекъснато през период от няколко часа. 

Операция " Нептун " е деликатно планувана. Определени са набор от метеорологични условия, които включват фаза на луната, приливи и отливи, както и време на деня. Предпочита се пълнолуние, защото то би предоставило положително осветяване за водачите. Съюзниците желаят да пуснат бойците малко преди разсъмване, до момента в който приливът наближава. Това би подобрило видимостта върху трудностите по плажовете, до момента в който понижава времето, през което бойците биха били изложени на открит огън. Такива условия били изпълними единствено за няколко дни от всеки месец.  

Главнокомандващият на САЩ Дуайт Айзенхауер избира за дата на нападението 5 юни. Докладите на двамата съпрузи от 3 юни обаче предвещават стихия. Силните ветрове и бурното море биха затруднили корабите, а облаците щели да пречат на изтребителите. Така интервенцията е отсрочена. 

" Докладите ни бяха първите, които посочваха смяна във времето. Идваше стихия откъм Атлантическия океан ", казва Морийн Суини в изявление за Би Би Си през 2016 г. 

Интересен факт е, че Ирландия е публично неутрална страна по време на Втората международна война. Въпреки това, когато Морийн първа прогнозира силна стихия, която се доближава към Европа откъм Атлантическия океан, от Ирландската метеорологична работа дават информацията на съдружниците. 

Нахлуването в окупираната от нацистите Франция е отсрочено с един ден, което разрешава на времето да се усъвършенства. 

Съюзниците приготвят нашествието в Нормандия с години. Най-важни за тях били вятърът и видимостта. 

" Получих даже телефонно позвъняване от Лондон. Оттам ме помолиха да ревизира още веднъж прогнозата си ", споделя Суини през 2014 г. 

Тя удостоверява данните и тогава екип от американски и английски синоптици се застъпват за нея и упорстват нашествието да бъде отсрочена. 

През 2021 година Морийн Суини е наградена със особено отличие от Камарата на представителите на Съединени американски щати.

Съпругът ѝ Тед умря през 2001 година Тя е умряла в старешки дом на 17 декември. 

 
  
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР