На 100 години почина големият български режисьор, сценарист, писател, общественик

...
На 100 години почина големият български режисьор, сценарист, писател, общественик
Коментари Харесай

На 100 години почина големият български режисьор Анжел Вагенщайн

На 100 години умря огромният български режисьор, сценарист, публицист, държавник и депутат Анжел Вагенщайн, съобщи Българска национална телевизия.

" С огромна болежка споделям тъжната вест за кончината на Анжел Вагенщайн. Имах достойнството и шанса да познавам и поддържам връзка от близко с Анжел и всяка среща с него бе необикновено преживяване. Блестящ сценарист и публицист, Анжел бе на първо място хуманист и герой за обществена правдивост. Еврейската общественост в България загуби едно от най-ярките си лица ", написа в профила си във Facebook доктор Александър Оскар.

Анжел Вагенщайн е роден на 17 октомври 1922 година в Пловдив в семейство на сефарадски евреи. По-голям брат е на Емил Вагенщайн. Прекарва детството си във Франция, където родителите му емигрират по политически аргументи поради левите си убеждения. След прошка фамилията се завръща в България. Вагенщайн става член на РМС на 16 години.

Участие в Съпротивителното придвижване по време на Втората международна война. Включва се интензивно в активността на антифашистка бойна група. По Закона за отбрана на страната е въдворен в „ еврейски трудов лагер “ в Македония. Бяга от лагера и става комунистически партизанин. След бойна акция е задържан и наказан на гибел по Закона за отбрана на страната през 1944 година. При бомбардировките над София пандизът е отчасти опустошен, а пандизчиите са преместени в сливенския затвор. Това забавя осъществяването на присъдата, а промяната на властта в България го избавя.

Завършва кинодраматургия в Москва. Автор е на 50 сюжета за филми – игрални, документални и анимационни. От 1950 година става сценарист в Българска кинематография и в ДЕФА. Филмът по негов сюжет „ Звезди “ от 1959 година на режисьора Конрад Волф е почетен със Специалната премия на журито на кинофестивала в Кан. Сред най-известните му сюжети са тези за филмите „ Допълнение към закона за отбрана на страната “, „ Гоя “, „ Звезди в косите, сълзи в очите “, „ Борис I “ и „ След края на света “. През 1980 година е член на интернационалното жури на 30-ия Берлински интернационален кинофестивал.

През 90-те години се отдава на писателска активност и разгласява романите „ Петокнижие Исаково “, „ Далеч от Толедо “ и „ Сбогом, Шанхай “, последните два с интернационалните оценки. Книгите му са преведени на доста езици, в това число френски, британски, съветски, немски, испански и италиански.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР