На 10 юни председателят на Да, България Христо Иванов подаде

...
На 10 юни председателят на Да, България Христо Иванов подаде
Коментари Харесай

Шест пъти избори за три години: Може ли да има стабилно правителство

На 10 юни ръководителят на „ Да, България ” Христо Иванов подаде оставка. Тя е била призната от Изпълнителния съвет на партията.

Иванов се отхвърли и от депутатското си място.

„ В изборната вечер предвиждах, че нито един от водачите на демократичната коалиция няма да подаде оставки, само че си връщам думите обратно. Един от тях подаде оставка и само че това му прави чест. Той е от тези които минимум имаше логичност да подаде оставка. Тежестта на „ Да, България ” се е нараснала доста през последните две години. По-скоро оставки трябваше да има при „ Продължаваме промяната ”, разяснява пред политическият анализатор Кристиян Шкварек.

По думи на журналистa Владимир Йончев, загубата на гласове, не е за сметка само на „ Продължаваме промяната ”.

„ Това проличава от преференциите за Европейски парламент, където най-вече преференции събира Никола Минчев. Намаляването на гласовете е съразмерно. За оставката на Христо Иванов, не доста необятен кръг от хора, знаеше доста от дълго време, аз персонално знам още от половин година. Оставката му беше готова още преди да бъдат планувани изборите. Доколкото знам, тезата на Христо Иванов е, че идващият водач би трябвало да се роди самичък, и той няма да подсказва кой да бъде ”, съобщи той.

Той изясни, че оставката на Христо Иванов е доста огромно тестване за „ Да, България ”.

„ Когато погледнем обратно, можем да забележим, че Христо Иванов беше доста чист, и не осоебно удобен човек. Част от обвиняванията на „ Да, България ”, че са фракция, че са морално чисти, че не слагат грешките на другите, приказват за корупцията и правосъдната промяна, бе задавана от Христо Иванов, против който в никакъв случай не е могло да има никакво обвиняване в корупция ”, сподели още Йончев.

Според Шкаврек, пред ГЕРБ има единствено три варианти.

„ Две от тях са пагубни,а третата е извънредно сложна. Първата е да не създадат кабинет и да се отиде още веднъж на избори. Втората е да сформират държавно управление, само че да има слаба фигура отпред, човек, който не е известен. Третата, и съгласно мен - единствената им алтернатива, е да създадат кабинет за четири години, който съвсем вълшебен, да се хареса на хората. Но с цел да има подобен кабинет, би трябвало да „ подушат ” накъде „ духа ” вятърът и в България, и в Европа ”, изясни той.

По думи на Шкварек кабинетът не би трябвало да бъде с ПП-ДБ, тъй като няма да бъде утвърдено от българските жители, а на подобен кабинет биха се съгласили „ ИТН ”, и евентуално Българска социалистическа партия.

„ При сходен кабинет, той ще бъде доста демократичен, със мощното присъединяване на Движение за права и свободи. Големите печеливши на тези избори са ГЕРБ и Движение за права и свободи. Те са партиите, които до момента бяха скрита коалиция, и мандатът на гласоподавателя е тази коалиция да стане очевидна. Българският гласоподавател освети с голям прожектор всички, които мишкуват ”, сподели Йончев.

Според него ще има коалиция сред ГЕРБ и „ ИТН ” с поддръжката на Движение за права и свободи и „ Възраждане ”, уточни той.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР