На 10 януари 2022 г. сдружение „Лечение на КОВИД-19 с

...
На 10 януари 2022 г. сдружение „Лечение на КОВИД-19 с
Коментари Харесай

Подписка на наши учени срещу масовото изписване на антибиотик за домашно лечение на COVID-19

На 10 януари 2022 година съдружие „ Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма “, член на Националната пациентска организация (НПО), внесе в Министерския съвет, Президентството и Министерството на здравеопазването писмо, с което моли за прекратяване по административен път на всеобщото изписване на антибиотици за домашно лекуване на КОВИД-19.

Апелът е съпроводен с подписка, в която попадат имената на видни наши лекари и специалисти, измежду които: акад. Богдан Петрунов, проф. Ива Христова, проф. Радка Аргирова, проф. Иво Петров, проф. Кантарджиев, доцент Иван Иванов, проф. Сотир Марчев, акад. Ваньо Митев, проф. Милчо Минчев, проф. Юлия Джоргова, проф. Алтънкова, проф. Пламен Кенаров и други, оповестиха от Неправителствени организации:

Повечето от тях неведнъж са заявявали, че не утвърждават практиката на доста персонални лекари и експерти в извънболничната помощ да изписват антибиотик, даже два, от първия ден на К-19. Такава процедура не се следи в никоя друга европейска страна, нито в Съединени американски щати, където единствено 20% от приетите в болница заболели одобряват антибиотик. На 21 декември 2021 година Европейският център по надзор на болесттите уточни, че при пациент с леко до приблизително тежко протичане на заболяването антибиотици не са индикирани и че съгласно ретроспективно кохортно проучване 7,2% от ковид-пациентите имат и бактериална зараза.

К-19 е вирусно, не бактериално заболяване, и банкет на антибиотик се постанова при 6-8% от болните. Това е очебийно неведнъж в протоколи на други страни, в протокола на Frontline, както и в Интерактивния справочник за лекуване на КОВИД-19, който беше оповестен на уеб страницата на Министерството на здравеопазването през юли 2021 година

Огромно неразбиране буди известието, което се появи два месеца по-късно – на 17 септември 2021 година – на същия този уебсайт. А точно, че НЗОК ще заплаща няколко медикаменти за домашно лекуване на КОВИД-19 и първите три от тях са антибиотици.

В писмото на сдружението са изредени главните механизми, по които антибиотиците освен че пречат на организма самичък да се оправи съответно с този вирус, само че непосредствено повреждат неговата имунна система и други витално значими органи в хода на болестта. Това има освен краткосрочни, само че и дълготрайни последствия за организма и е една от аргументите за високата смъртност у нас от КОВИД-19.

Сдружението, което е в социална изгода, упорства незабавно да се вземат ограничения за съответно лекуване на КОВИД-19 като се глобяват тези, които продават антибиотици без рецепта и които предписват антибиотик за „ профилактика “ на КОВИД-19.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР