На 10 януари 2014 г. гласът на “Тоника Георги Найденов

...
На 10 януари 2014 г. гласът на “Тоника Георги Найденов
Коментари Харесай

Непрежалим и незабравим: Създадоха песен специално за него

На 10 януари 2014 година гласът на “Тоника " Георги Найденов - Гого издъхна на 64 година след тежка борба с подлата болест латерална амиотрофична склероза. Плътно до него до сетния му мирис бе жена му Ева, която и до ден сегашен чува стъпките му.

“Често сънувам по какъв начин отваря вратата на дома ни. Понякога това чувство е и  физическо ", споделя певицата. Преди няколко години тя реши да събере в книга незабравими мемоари за Гого. Не се е отказала от концепцията си, само че...

“Още не е подготвена. Пандемията доста ни забави ", обяснява Ева. Бърза да посочи, че няма да е пълен том, а просто роман за живота на Гого, показан ведро, с възприятие за комизъм, който се чете леко, без да се натрапва с нравствени послания и героичен пози. “Защото Гого беше подобен - земен човек, с чувство за комизъм, не се вземаше на съществено

Ако има живот на оня свят, а аз мисля, че има,  ще му хареса ", споделя Ева. 

За книгата тя е подбрала радостни истории, съпреживени със брачна половинка ѝ, които излива на диктофон. В спомените ѝ оказва помощ и Тони Димитрова, с която са огромни приятелки. На нея поверила подбора на историите, а с редактирането се занимава литераторката Цвета Андреева.

Идеята беше книгата да се появи на бял свят за 10-годишнината от гибелта на Гого, обаче още била в насипен тип. 

В книгата за бургаския бас ще се включат и негови другари и сътрудници от музикалните среди. Изключително свежи мемоари за дългогодишния си другар пази Тони Димитрова. Тя споделя по какъв начин измежду нощ след някакво присъединяване двамата с Гого се прибират с кола и на входа на Бургас телефонът му звъни. Синът на артиста - Димитър, го моли  спешно да му вземе някакво лекарство от аптеката до Водната палата. След десетина минути Гого излиза гневен - изложил се пред аптекарката, откакто я попитал защо се употребява илачът. Оказало се, че лекарството се приема след секс. 

“Случките с Гого са доста и от друго естество ", споделя Тони Димитрова. Много от тях са куриозни, някои даже звучат като анекдот.

“Ако Ева ме предложения, с удоволствие ще се включа в книгата със мемоари за Гого ", споделя и композиторът Стефан Диомов. С Ева постоянно се чуват по разнообразни мотиви. “Напомняме си да си пием хапчетата постоянно ", майтапи се тя. Двамата заровиха томахавките след известно време на обтегнати връзки и в този момент отново са другари.

 

За Диомов Гого е най-верният му сподвижник при основаването на именитата “Тоника ". “Това беше един неотклонен танц. На него разчитах най-вече. Беше запалянко.

 

Раздаваше се с цялото си сърце, не пестеше сила ", споделя маестрото. Връща се към 70-те години на предишния век, когато двамата с Гого обикаляли оказионите в страната да търсят подобаваща техника за “Тоника ". Налага се да  пропътуват хиляди километри, с цел да се снабдят със западни уредби и принадлежности втора употреба. Днес Диомов с горест признава, че се усеща дебитор, че не е посветил ария на Гого след гибелта му.

“За страдание, не съм дръзнал да го направя. Приемам го като eдин тип свещенодействиe и не бих протегнал ръка с лека ръка към петолинието ", споделя композиторът.

Той обаче има концепция занапред нататък фестивалът  “Бургас и морето "  да отделя по 10-15 минути в символ на признателност към починалите си създатели, измежду които е и Гого.

“Не  знам под каква форма ще бъде - ария или нещо друго, само че хора като Гого, Ваня Костова, Иван Христов и други прелестни музиканти го заслужават. Това са хора, които са основали образа на града ", споделя Диомов.

На 10 януари  вечерта общината огласи  главната улица “Александровска " с песните му - пускаше ги в продължение на часове по радиоуредбата. Култовата “Бургаски вечери ", изпята от Гого и Ева, просълзи  бургазлии, които в никакъв случай няма да не помнят дълбокия му глас, озаряващата усмивка и десетките шлагери.

Съгражданите му още си спомнят 2009 година, когато Гого се появи пред аудитория на юбилейния си концерт “И аз съм на 60 ". Сред звездите, които излязоха на  сцената, бе и Красимир Гюлмезов от група  “Домино ". Тогава композиторът надали е предполагал, че 5 години по-късно ще напише ария в памет на приятеля си.

Гюлмезов е единственият, който до момента е посветил ария за Гого.

“Вместо довиждане "  е много тъжна песен по стих на Живко Колев, който непринудено сграбчва листа в деня, когато артистът издъхва. На Гюлмезов обаче, надълбоко разтресен от гибелта на приятеля си,  му  трябва много повече време.

“Трудно се написа ария за човек като Гого, с който ни свързваха доста неща ", споделя композиторът. 

Двамата с Гого са живели в една стая в Скандинавието, където известно време заработват на гурбет - Краси има какво да опише в бъдещата книга за баса на “Тоника ".

Пътищата им се пресичат и в България -  Гого е този, който кани Гюлмезов в “Домино " и го качва на огромната сцена.

“Беше сияен, ухилен, прелестен човек. Обичаше хората, песента. Въпреки че нямаше музикално обучение, беше талантлив свише. Имаше неизчерпаема сила, беше мотор във всичко, с което се захващаше ", споделя музикантът пред “24 часа ".  

 

Ева се доверила на Тони Димитрова поради възприятието ѝ за комизъм. “Натюрелът ѝ доста подхожда на Гого. Наскоро дори отстрани няколко описа, тъй като ѝ се видяха незадоволително смешни ", споделя Ева Найденова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР