На 10 януари 1997 г. хиляди граждани, недоволни от политиката

...
На 10 януари 1997 г. хиляди граждани, недоволни от политиката
Коментари Харесай

Преди 25 години България бе на ръба на гражданска война

На 10 януари 1997 година хиляди жители, недоволни от политиката на Българска социалистическа партия, излизат по площадите. България е на ръба на революция. Жан Виденов към този момент е подал оставка като министър-председател, само че от социалистическата партия упорстват да сформират нов кабинет в границите на същия парламент.



В средата на останалата в историята като Виденовата зима годишната инфлация е 310,8% и обезценява парите - левът се срутва, заплатата става 5 $, а магазините са празни. 19 банки банкрутират, а с тях се стопяват задълженията на кредитните милионери и спестяванията на стотици хиляди българи.

 Снимка: Георги Георгиев-Джони/Прехода.Бг

Два дни по-рано парламентарната група на социалистите номинира за министър председател в оставащия двегодишен мандат Николай Добрев, който тогава е вътрешен министър в оставка.

 Снимка: Георги Георгиев-Джони/Прехода.Бг

Президентът доктор Желю Желев отхвърля да даде мандат за сформиране на кабинет, а опозицията афишира начало на национална политическа стачка и приканва към гражданско непокорство.

 Снимка: Георги Георгиев-Джони/Прехода.Бг

На 10 януари напрежението ескалира. Гневните хора щурмуват Народното събрание, чупят и палят, а депутати се барикадират. Десетки са ранени, откакто полицията и Вътрешни войски се намесват със мощ. Участници в събитията настояват, че униформени са докарани с рейсове и са били протестиращи даже в страничните улички.

 Снимка: Георги Георгиев-Джони/Прехода.Бг

Сред потърпевшите са и политици - депутатът Филип Димитров се озовава в " Пирогов " с разрушена глава.

Протестите обаче не престават през целия месец януари. Барикади се издигат на основни кръстовища в София.

 Снимка: Георги Георгиев-Джони/Прехода.Бг

Страната остава блокирана до 4 февруари, когато Българска социалистическа партия връща мандата и е реализирано единодушие за предварителни парламентарни избори.

 Снимка: Георги Георгиев-Джони/Прехода.Бг

Назначено е служебно държавно управление отпред със Стефан Софиянски.

На последвалите парламентарни избори болшинство с 52,26% и 137 депутатски мандата (от общо 240) печелят Обединените демократични сили (Съюз на демократичните сили, Демократическа партия, Български аграрни национален съюз (БЗНС), Българска социалдемократическа партия (БСДП)).

На 21 май 1997 година 38-ото Народно заседание утвърждава новия кабинет, управляван от водача на Съюза на демократичните сили (СДС) Иван Костов.

На 1 юли 1997 година в деяние влиза Закон за валутния ръб с фиксиране на българския лев към немската марка в съответствие 1 марка равна 1000 неденоминирани лв..
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР