На 10-то място сме по смъртност от заразата в ЕС

...
На 10-то място сме по смъртност от заразата в ЕС
Коментари Харесай

КОВИД у нас: Пристигнаха 2593 флакона „Ремдесивир”

На 10-то място сме по смъртност от болестта в Европейски Съюз и на четвърто на Балканите.  Към момента се нареждаме на 21-во място сме по заболяемост в Европейски Съюз и на второ място на Балканите, обяви зам.-министърът на опазването на здравето Бойко Пенков на постоянния седмичен брифинг за разпространяването на COVID-19 у нас.  Смъртността също нараства - единствено за последната седмица има растеж от 50%. 

С 1/3 ежеседмично нараства броят на признатите в болница, а от интензивни грижи се нуждаят 7% от болните.

" Възприемчивостта към болестта остава огромна.  Далеч сме от построяването на групов имунитет " , разгласи още доктор Пенков.

Първите флакони " Ремдесивир " дойдоха.  От здравното министерство оповестиха, че 2593 флакона от лекарствения артикул ще получат регионалните здравни инспекции в София-град, София област, Благоевград, Перник и Кюстендил. По-късно през днешния ден количества ще получат и останалите 23 РЗИ.  Лекарството се използва при лекуване на среднотежки и тежки пациенти с потвърдена ковид на зараза.

Ръст при инфектираните медици.  " Над 2000 са инфектираните медици  -  37% са инфектираните лекари , а 33% - медицински сестри ", заяви още зам.-министърът. Регистрирано е 102% повишаване на средноседмичния брой инфектирани. Ръст на инфектираните се регистрира във всички възрасти.  Сериозно нарастване има при инфектираните възпитаници в гимназиален и прогимназиален стадий.

" Спешните отделения изнемогват " , заяви шефът на " Пирогов "  проф. Асен Балтов. Той добави, че се очаква  броят на приетите в болница до дни да нарасне до 4000 . " Става наложително да се включат и частните лечебни заведения ", сподели още той, добавяйки, че в " Пирогов " отварят още две отделения за лекуване на COVID-19.

" Училищата не би трябвало да се затварят.  Продължавам да настоявам, че присъсътвеното образование е най-хубавото. Трябва да се работи локално ", съобщи отново министърът на образованието Красимир Вълчев. 

Уведомяване посредством есемес на инфектирани с COVID-19.  Обмисля се и известяван посредством есемес на инфектирани с COVID-19 и на контактните им. По думите на зам.-здравния министър Жени Начева концепцията е до няколко дни всички лаборатории, в които се вършат проби, да могат да вкарват в информационата система и телефонните номера на изследваните лица. " Тази информация автоматизирано ще се изпраща и на РЗИ, които ще стартират да търсят контактните лица. Те също ще бъдат известявани с есемеси ", добави Начева пред bTV.

Още един преподавател загуби борбата с ковид а.  Четвърти смъртен случай на преподавател, инфектиран с ковид. 49-годишна преподавателка по британски език в Севлиево е изгубила борбата с заболяването Ейлин Бейрактарова е с 20-годишен стаж. Постъпва за лекуване в локалната болница в събота, нямала е затруднения. Смъртта й е настъпила ненадейно, съобщи Нова телевизия.

Още 5 учители от най-голямото учебно заведение в Габровска област са инфектирани с ковид. В отдалечена форма на образование са минали и учениците от 5 до 7 клас.

Данните от последното денонощие.  2760 са новите случаи  на ковид у нас. Това е 27,7 на 100 от направените 9 946 теста.  Най-много са инфектираните в София – 1 074 , следват Пловдив с 206 и Благоевград със 160 случая.

Броят на дейните случаи е 25 105, от които  2 316 са приети в болница . В интензивни отделения са 162 души. За миналите 24 часа от затруднения на COVID-19 са  умряли 36 души. Излекуваните са 216,  заяви Единен информативен портал.

Около 1 - 1.5 млн. души не спазват ограниченията . Преобладават хората в дейна възраст, които разнасят инфекцията, сподели пред Българска национална телевизия пулмологът доктор Александър Симидчиев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР