На 10 септември ще се проведе избора на новите шестима

На 10 септември ще се проведе избора на новите шестима ...

Избират през септември шестимата европейски делегирани прокурори от България


На 10 септември ще се проведе избора на новите шестима европейски делегирани прокурори от България. Изслушването на 23-та кандидати ще стане на 8 и 9 септември, стана известно на днешното заседание на Прокурорската колегия.

Това е вторият опит на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да излъчи представители на Европейската прокуратура у нас. При първата процедура Люксембург одобри само четирима наши магистрати от предложените 10, като останали шест бяха отхвърлени поради липса на опит да повдигат обвинение или да водят следствие.

Европейската прокуратура, която официално започна работа на 1 юни, има за цел да разследва случаи на корупция по висшите етажи на властта и финансови злоупотреби с пари от ЕС на стойност от 10 млн. евро нагоре. Сега съдебните кадровици трябва да попълнят празните места, за което настоя и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

Самата Кьовеши посети България в началото на юни, като тогава eвропейският главен прокурор подчерта, че с българското държавно обвинение е подписано работно споразумение за назначаване на 10 души и това не е въпрос, който подлежи на дискусия.

Източник: manager.bg