На 10 септември официално откриваме новия телескоп в обсерваторията в

...
На 10 септември официално откриваме новия телескоп в обсерваторията в
Коментари Харесай

Проф. Семков: Официално откриваме нов телескоп в Рожен

На 10 септември публично откриваме новия телескоп в обсерваторията в Рожен. Това сподели проф. Евгени Семков, шеф на Националната астрономическа обсерватория – Рожен към Института по астрономия на Българска академия на науките, пред „ Фокус “.

На 12 юни следва вратите на обсерваторията да бъдат отворени гратис за гости. Директорът посочи, че това постоянно се прави на християнския празник Петдесетница, като съответствува с храмовия празник на параклиса „ Света Троица “, повдигнат през 1935 година и който се намира до входа на наблюдателната кула.

„ При предходни наши прояви максимален интерес има към 2-метровия телескоп, който към този момент е на над 40 години. Поддържаме го в работещо положение, купена е нова инсталация за наблюдения. Най-интересното е, че астроном от обсерваторията ще може да изнесе къси слова на посетителите и да отговори на въпросите им “, изясни шефът.

Той напомни, че от две години имат план за нов телескоп. „ Той ще бъде с диаметър на огледалото 1,5 м, може да наподобява по-малък от остарелия, само че той ще бъде изработен по нови технологии с доста положително качество на механичната система. Получихме финансиране от Министерството на образованието и науката по Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 година

Имаме подписан контракт с австрийска компания, която завоюва публичната поръчка и към този момент е подготвена с телескопа “, изясни проф. Семков, който посочи, че при започване на май са имали опция да го видят в завода.

Той добави, че от своя страна в консерваторията са построили и пиедестал за телескопа.

„ През юли-август ще се извърши монтирането наблюдателната кула с купол, върху която по-късно ще бъде инсталиран и самият телескоп “, сподели още шефът. По думите му ще се насочва отдалечено, ще е напълно роботизиран.

Проф. Семков добави, че подобен тип телескоп ще бъде доста ефикасен за наблюдаване на обекти, които имат доста бърза колебливост, както и за проучване на звезди, на звездни купове, на галактики и др.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР