На 10 октомври, понеделник, в 12:00 часа официално ще бъде

...
На 10 октомври, понеделник, в 12:00 часа официално ще бъде
Коментари Харесай

В понеделник официално ще бъде открит новият демонстрационен център на ТК "Акве калиде"

На 10 октомври, понеделник, в 12:00 часа публично ще бъде открит новият демонстрационен център на Търговска колегия " Акве калиде ". Той показва в цялост историята на минералните извори, която е почнала да се образува още от дълбока античност.
 
Центърът се състои от две функционални елементи. В едната е подредена експозиция, която съдържа артефакти, открити при археологическите разкопки на минералните бани.
 
Демонстрационната част на комплекса ще демонстрира на посетителите типичната баня, присъща за епохата на Римската империя. Зоната ще включва още фамилен ъгъл с детски басейн, парна баня, сауна, душове и ще работи на правилото на модерните спа центрове.
 
Как мястото се трансформира в атрактивен туристически обект, който притегля от ден на ден гости, може да видите във кино лентата на режисьора Мартина Чачевска " Туристически комплекс " Акве калиде ". В него са събрани доста архивни фрагменти от изследванията на обекта и по какъв начин артефактите са експонирани на място по метод, който разрешава на посетителите да добият цялостна визия за мащабността на античните минерални извори. Филма може да гледате в прикачения видео файл.
Работата по основаване на Търговска колегия " Акве калиде " стартира още през 2008 година. Тогава започват археологическите разкопки, които не престават няколко години. Откриват се доста артефакти от разнообразни столетия – златни монети, печати, пръстени, керамични съдове и доста други, които дават информация за метода на живот на хората предишните столетия. През всички години Община Бургас обезпечава средства за провеждането на археологическите изследвания.
Първият осъществен обект от плана на Община Бургас е новата чешма за минерална вода. Със средства и старания на локалната администрация е възобновена банята на Сюлейман Великолепни в нейния достоверен тип. В непосредственост до нея е построен новият експозиционен център.
Той е осъществен по Проект " Силата на водата ", финансиран от Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020, процедура " Развитие на туристически атракции ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР