На 10 октомври 2019 г. в Нови Сад, Сърбия беше

...
На 10 октомври 2019 г. в Нови Сад, Сърбия беше
Коментари Харесай

Косово вижда в „мини-Шенген“ опит за създаване на мини-Югославия

На 10 октомври 2019 година в Нови Сад, Сърбия беше подписана декларация за желание за определяне на свободно придвижване на хора, артикули, услуги и капитали сред Албания, Северна Македония и Сърбия.
Страните оповестиха новата си идея за, която, несъмнено, наподобява на многочислени други опити за съдействие, само че значимото е, че страните сами са взели решение да си сътрудничат.
Лидерите на трите страни потвърдиха, че самодейността е отворена за страните от, които желаят да вземат участие, приканвайки Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово да се причислят допустимо най-скоро.
Останалите страни към момента обмислят поканата, макар че Косово се съгласи да се причисли към самодейността на 4 септември 2020 година, когато подписа съглашения със Сърбия във Вашингтон под егидата на настоящия президент на Съединени американски щати.
По-късно на 9 ноември се организира мини-шенгенска среща, на която Косово не участва, макар обещанията си към администрацията на Тръмп, заради вътрешни и външни проблеми.
Президентът на Косово подаде оставка от поста си, с цел да се изправи пред обвинявания във военни закононарушения в Хага, когато Тръмп загуби президентските избори в Съединени американски щати. Отвъд тези развития има три съществени аргументи, заради които Косово към момента не е взело участие в самодейността - аргументите са политически, психически и стопански.
Политическата причина
Първо, Косово има вяра, че самодейността се пробва да сътвори мини-Югославия от метода, по който тя беше препоръчана от сръбския президент, идея, приветствана от Европа.
Въвлечен в личните си вътрешни рецесии, Европейски Съюз приветства начинания, които облекчават тежестта върху него в района. Името на плана беше променено заради реакцията на думата Югославия, която към момента припомня на мнозина за кръвопролитията и войната.
, дипломатическа самодейност за усилване на районното съдействие сред страните от Западните Балкани и техните европейски сътрудници, предложи термина „ Берлин Шенген “, въодушевяващ актуалната форма на самодейността. Малко по-късно стана явно, че планът се нуждае от повече присъединяване на Балканския район, с цел да форсира своя напредък и сфера на съдействие.
Въпреки че планът е подсилен от Берлинския развой, изрази съмнение да се причисли, защото това опонира на желанието да се причисли към Европейски Съюз и НАТО. Визията на Косово е да не взе участие в районни действия отвън Европейски Съюз.
Косово основателно твърди, че присъединението към всяка районна самодейност под егидата на, която не признава Косово, би навредило на политическите ползи на Косово.
Първо Сърбия би трябвало да признае Косово, с цел да може районното съдействие да се реализира в обективна и постоянна среда.
Инициативата няма съответни механизми за работа по статута на Косово и разногласието сред двете народи би трябвало да бъде позволен посредством правно обвързващо съглашение, което контролира техните връзки, преди да могат да се причислят към други начинания.
Икономическият фактор
По стопански аргументи проектът ще разреши на жителите на държавите-членки да пътуват свободно сред страните, като се изисква единствено персонална карта, без паспорт, в опит да се укрепят локалните стопански системи.
Ще бъдат издадени позволения за работа, страните членки взаимно ще признават професионални квалификации и дипломи, а процесите на митнически надзор по границите ще бъдат ускорени в близко бъдеще.
Инициативата наподобява улеснява живота на жителите на трите страни, само че Косово не е несъмнено дали ще види такива изгоди.
Косово има най-ниския експорт на Балканите. Неговите експортно насочени, трудоемки индустриални промишлености са едва развити в съпоставяне със съседите - което слага Косово в неравностойно състояние. Страната няма мощна индустриална база и вижда доста имиграция в чужбина.
Освен това Сърбия блокира Косово с редица нетарифни бариери, макар че двете страни са членове на (CEFTA), съглашение за свободна търговия, от което се възползва най-вече Сърбия.
Според косовското министерство на търговията и индустрията повече от половината от разпознатите проблеми, свързани с митниците, и техническите бариери пред търговията произтичат от Сърбия, която се трансформира във фактор, възпрепятстващ търговията.
Косовските компании се сблъскват с проблеми в Сърбия в редица браншове. Предприятията, занимаващи се с машини и съоръжение, както и тези в бранша на осведомителните и информационни технологии, осведомят за бариери пред търговията.
Сърбия ползва нетарифни бариери за косовските артикули, не разрешава преноса на артикули през Сърбия, и постоянно трансформира документите, изисквани на границата.
Като се има поради тяхната история, Косово не желае да бъде средство за продължение на икономическия напредък на Сърбия посредством общ пазар, защото Сърбия към този момент е най-големият експортьор измежду страните от ЦЕФТА, самодейност, от която към този момент е част.
Според журналиста Олси Язехи, изказващ се в подкаста BalkanPod, Косово може да се трансформира в стратегически директен маршрут за сръбски артикули, които да доближат Адриатическо море по схемата мини-Шенген.
Косово се притеснява, че Сърбия може да употребява самодейността като задна врата, с цел да сътвори „ Велика Сърбия “ и да се трансформира в районна суперсила, преобладаваща в стопанските системи си и влияеща върху политиката.
Ето за какво Косово се нуждае от правна гаранция, преди да се причисли към самодейността, с цел да реши проблемите - изключително що се отнася до условията за документи, бюрокрацията и бавното митническо оформяне.
Забравено влияние
 Хърватски медии: Мини-Шенген е проект за Велика Сърбия Хърватски медии: Мини-Шенген е проект за Велика Сърбия
Планът „ мини-Шенген ” е опит на Александър Вучич да сътвори Велика Сърбия, а интернационалната общественост се пробва да възроди бив...
И най-после, има психически аргументи, които постоянно се подценяват в интернационалните връзки, само че са жизненоважен фактор, в случай че двете страни би трябвало да се интегрират и да си сътрудничат.
Членът на Демократичната лига на Косово (ДЛК), Арбен Гаши участва на Белградския конгрес за сигурност през 2017 година и съобщи, че за първи път идва в Белград.
Ако един политик преди малко посети страната за първи път през 2017 година, откакто разговорът Белград - Прищина стартира през 2011 година, какво би трябвало да прави елементарният жител?
На хартия схемата за мини-Шенген наподобява като подтик за дребните и междинните предприятия (МСП) от Косово да могат да се движат свободно в Сърбия, само че те не са сигурни в работната среда, която ги чака.
Същото се отнася и за студентите. Много албанци към момента се двоумят да се реалокират в Сърбия, защото за жалост не постоянно е елементарно да се отстранен психическите бариери.
Ситуацията в Косово е отражение на дългогодишния спор по отношение на безспорната изгода и относителната изгода в интернационалните връзки. Както бе упоменато нагоре, Косово към момента не е несъмнено какво би получило от тази самодейност.
 Сараево взема решение до месец дали да се причисли към „ мини Шенген “ Сараево взема решение до месец дали да се причисли към „ мини Шенген “
На днешната изключителна сесия в Сараево, президентът на председателството на Босна и Херцеговина Шефик Джаферович и членовете на председ...
В този миг, когато европейският песимизъм и умората от разширението се сблъскват, това дава прочут оптимизъм, че някои локални водачи ще разработят подобен план за съдействие.
Въпреки неналичието на обещания за разширение на Европейски Съюз към Западните Балкани, три страни започнаха значима стъпка за основаване на вътрешнорегионална интеграция. Тази стъпка ще способства за районното съдействие и процеса на европеизация, който ще се концентрира първо върху интеграцията.
Косово има основателни аргументи да бъде внимателно, само че е реалност, че през последните години Балканите не бяха приоритет за Европейски Съюз.
Регионът би трябвало да се приоритизира. Ако правната рамка сред страните е добре изчертана и те не изпитват същите проблеми в CEFTA, мини-шенгенският план може да даде нови благоприятни условия за индустриални компании от Косово, като безбариерното разширение на техните артикули и услуги отвън Косово за други страни.
Сделката може да бъде от изгода за локалните производители в Косово в дълготраен проект. Икономическата интеграция би трябвало да бъде приоритет за политическата интеграция и в това отношение премахването на бариерите в Западните Балкани е главен приоритет. На първо място обаче всички страни би трябвало да имат еднакъв статут.
Дилек Кютюк, в. „ Сабах “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР