На 10-о число, точно преди седем месеца, се случи трагедията

...
На 10-о число, точно преди седем месеца, се случи трагедията
Коментари Харесай

Ще има ли обезщетения за кошмара, който преживяха хората в Хитрино?

На 10-о число, тъкмо преди седем месеца, се случи нещастието в Хитрино. Влакова комбинация дерайлира и провокира гърмеж, десетки хора пострадаха, а седем души изгубиха живота си. Ще получат ли обезщетение хората от Хитрино за пъкъла, който претърпяха.

7 души умират, 29 са ранени, някои от тях тежко. 50 здания в селото са унищожени от взривната вълна.
Водещата теза при следствието за аргументите за случая е човешка неточност. Превишена скорост на композицията, оперирана от частната транспортна компания „ Булмаркет”.

Пострадалите и околните на жертвите водят групов иск против компанията на стойност общо 5,2 млн. лева
Шуменският областен съд приема, че има задоволително учредения да се счита, че компанията носи отговорност за нещастието и разрешава авансово поръчителство върху половината от претендираната сума.

Според юриста на потърпевшите Николай Димитров компанията „ Булмаркет рейл карго” не разполага със средства да обезщети потърпевшите.

„ Беше ни позволено авансово поръчителство на желае по отношение на потърпевшите и техните искания към компанията транспортьор в размер на 2 600 000 лв.. Когато преведохме в осъществяване обезпечителната заповед, се оказа че сметките на ответника са празни. Той не разполага с такава финансова наличност… и материална база, каквато би трябвало да се намира в него, с цел да получи лиценз и да поддържа изискванията на тази лицензция. Неофициално чиновник на банка, която няма да посочвам, е дал отговор по телефона, че са били налице задоволително наличия да покрият запорното известие и в следствие от банката са дали отговор, че е позволена неточност, който отговор е бил скрепен с документално изказване, че такава наличност не се поддържа. Веднага сигнализирахме Българска народна банка, към 10 пъти, само че от Българска народна банка ни дадоха отговор, че при по този начин подадените данни от нас, банката не намира учредения да направи проверка”, споделя юрист Димитров.

Свързахме се с шефа на „ Булмаркет” Станко Станков по телефона. Той изясни, че компанията „ Булмаркет рейл карго” оперира посредством своята компания майка още преди случая. По думите му това не е обвързвано с исковете на потърпевшите, а със структурата на бизнеса. „ Твърдението на такова събитие не правилно и то елементарно се опровергава от един документ, наименуван финансов доклад. В него се вижда, че всички доходи за 2016 година са 26 млн. лева, а облагата преди налози е 2,5 млн. лева.”, дава отговор на обвиняванията Николай Киряков, юрист на „ Булмаркет”. На въпрос дали тези пари ги има в наличност той дава отговор: „ Трябва да имаме поради, че създателите на такива изказвания в действителност са страна в един исков развой и процесуалния интерес не разрешава бъдат коментиране такива тематики в дълбочина”.

„ Може би са създали някакъв механизъм, трансферирани парични средства отвън страната, където не са обект на запорните известия или са цедирали част от своите вземания към други лица”, счита юристът на пострадалите.

На пряк въпрос към сдружението дали ще платят, в случай че съдът отсъди дефинитивно, че са отговорни, те дадоха отговор: „ В резюме сдружението има опция да изплати отсъдените обезщетения”.

Същото твърди и шефът на „ Булмаркет” Станко Станков. Компанията обаче упорства, че не високата скорост е основната причина за злополуката. Те разполагат с експертизи в тази поддръжка.

„ В случая главната неточност на страната е, че е позволила действието на по този начин необезпечена компания. Мога да направя аналог – все едно да издадете лиценз на банка, която да не разполага с задоволително финансова адекватност. И това е главната неточност. И по тази причина съгласно нас би трябвало лица да бъдат обвинени, тъй като аргументите за нас са две: едната е несъобразената скорост на машинистите, а другата причина е, че изобщо е позволено тази компания да работи на българския пазар и да прави толкоз рискова активност, без да е обезпечена финансово”, разяснява юрист Димитров.

От Изпълнителната организация „ Железопътна администрация” дадоха отговор документално за bTV, че няма пропуски в даването на лиценз на компанията, а страната няма отговорност да следи за настоящото финансово положение на лицензираното сдружението.

Рушен и Невим Хасан са едно от потърпевшите фамилии. Невим не вижда след гърмежа и ще би трябвало цялостен живот да посещава лекари. Останали са без препитания след случая. Не имат вяра, че „ Булмаркет” няма пари, уверена са, че ги крият. Държавата би трябвало да се намеси, да им отнеме лиценза, в случай че се постанова, разяснява Рушен.

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР