На 10 май т.г. големият български композитор Кирил Икономов навършва

...
На 10 май т.г. големият български композитор Кирил Икономов навършва
Коментари Харесай

Композиторът Кирил Икономов стана на 65

На 10 май т.г. огромният български композитор Кирил Икономов навършва 65. Пред наш кореспондент композиторът заяви, че ще отпразнува юбилея си в стеснен фамилен кръг, а есента следва огромното му отбелязване с концерти с присъединяване на огромни симфонични оркестри.

Кирил Икономов е роден на 10 май 1954 година в село Мусомище, Гоцеделчевско. Семейната му среда е на трудови хора, възпитаващи четирите си деца в дух на усърдие и национализъм.

Още непълнолетен юноша, Кирил Икономов идва в София, с цел да учи музика. Започва с тромпет при Русан Атев, проф. Карпаров и проф. Карел Стари. Също по този начин учи хорово и оркестрово диригентство при професорите Лилия Гюлев и Емил Янев. За да се устоя, нощем свири в заведения, а денем учи. Началото на кариерата му е в началото в Музикалния спектакъл "Стефан Македонски ", а след това - с оркестър "Обектив " към Концертна дирекция. Следват изяви с биг бенда на Софийския цирк - "Оптимисти ", под диригентството на Дарчо Секеларев и Гого Бакърджиев.

Паметна в кариерата му е 1978-а година, когато основава оркестър "Благоевград ". Солисти в неговия оркестър са били едни от най-големите имена на българската сцена: Емил Димитров, Йорданка Христова, Мустафа Чаушев, Христо Кидиков, Доника Венкова и доста други звезди на българската естрадна и занимателна музика. Солист на оркестъра е бъдещата брачна половинка на изпълнителя, изявен реализатор и правилен сателит в живота и на сцената - певицата Мая Нешкова, с която имат две дъщери.

Кирил Икономов и Мая Нешкова основават взаимно емблематични шлагери, като песните "Конче вихрогонче ", "Слънчева любов ", "Китка за любов ", "Щастие с пари не се купува ", "Храмът ", "Честит рожден ден ", "Обичам те ", "Пей, сърце " и други обичани песни на българската аудитория. Хитът "Честит рожден ден " към този момент повече от три десетилетия съпътства най-радостния празник за всеки българин освен в родината, само че и зад граница.

Албумите на Икономов, сред които няколко двойни и тройни, излизат на пазара в огромни тиражи. Концертите на композитора са огромни театрални творби, с присъединяване на огромни симфонични концерти. Икономов е може би единственият ни по този начин широкоспектърен актуален композитор, който дръзва да прави сходни концерти и да пътува непрестанно из страната и чужбина.

Композиторът е притежател на "Гран при " Улан Батор 1987 година за най-хубав посетител диригент, а Мая Нешкова взема "Гран при " за осъществяване по негова музика. Носител е и на "Гран при " Филиграни 2006 година за ария и "Гран при " за изцяло творчество в Македония. Излиза, че има по-голямо самопризнание в чужбина, в сравнение с у нас. Икономов е образец и за човешка и професионална героизъм - няколко пъти е бил канен да взе участие в политиката и на високи постове в Министерство на културата, само че постоянно е отказвал. Както се случва и безусловно дни преди днешния му празник.

Много творби на Икономов надълбоко трогват душата на елементарните хора. Песента му за майка му разсъни доста страсти у българската аудитория, а плановете му "Опълченци " и "Генералите също плачат " провокираха освен огромен интерес в чужбина, само че и бяха наградени там. За тях Кирил Икономов и Мая Нешкова бяха отличени със специфична премия на Международния кинофестивал в Москва.

Кирил Икономов е притежател и на съветските ордени "Достойнство " и "65 години от Победата над Германия във Великата Отечествена война ".

Композиторът е с изключение на незабравим създател, и изтъкнат държавник, зает с настоятелствата на църкви, учебни заведения, театри, академии по узкуствата и организация за отбрана на авторски права; член е на Евразийската академия в Москва, почетен лекар е на Института за обществени и политически разбори и други

Честит празник на огромния композитор, държавник и образец за гражданска героизъм Кирил Икономов!
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР