На 10 май беше произнесена първата присъда срещу Ценко Чоков.

...
На 10 май беше произнесена първата присъда срещу Ценко Чоков.
Коментари Харесай

Румяна Арнаудова: Чоков е получил разрешение да посети стоматолог, а не кръчма

На 10 май беше произнесена първата присъда против Ценко Чоков. Той оспорва мярката си "задържане под стража ", тъй като смята, че е погрешно наказан. На 26 септември Апелативният спецсъд променя мярката за неотклонение на Чоков от „ Задържане под стража “ в „ Домашен арест “, заради утежняване на здравословното му положение и идни оперативни интервенции. Всички помним по какъв начин се явяваше в носилка в правосъдната зала.

Това сподели на ексклузивен брифинг представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова, която даде детайлности към проблема с мярката за неотклонение на Ценко Чоков. "Прокуратурата се самосезира по материали от медиите. Получихме и информация от Столична дирекция на вътрешните работи за откритото отклоняване от мярката за неотклонение на подсъдимия Ценко Чоков, в която в допълнение е конкретизирано, че лицето не се придвижва с болнична носилка, с която последният път се яви в правосъдно съвещание пред Апелативния профилиран углавен съд, а е открит в питейно заведение намиращо се в кв. „ Драгалевци “ в София, като е бил във очевидно чудесно здравословно положение. Тук желая да уточня, че на Ценко Чоков е било позволено да посети стоматолог, а не заведение. Има изрично нарушение на мярката за нетоклонение и ние имаме цялостното съображение да желаяме изменение на мярката. В заведението Чоков е употребявал напиткаи, хранил се е, не е бил в инвалидна количка. Има безапелационни доказателства за това и ние ще настояваме Апелативният спецсъд да промени мярката му в най-тежката. Явно е, че към този момент е добре и може да посещава правосъдните съвещания, както и да остане в следствения арест ", разкри Арнаудова.

"На 26 септември Апецапелативният спецсъд е решил, че задравословното положение на Чоков не позволява той да остане в ареста. Предоставени са документи и експертизи, а съдът е взел това решение. Очевидно към тази дата тези медицински проблеми към този момент не съществуват. Прокуратуарата се е самосезирала и за съдебно-медицинските експертизи. Започваме инспекция и на тях. Последната съдебно-медицинска експертиза е направена на 2 ноември. Тя гласи, че положението му е толкоз тежко, че не може да се явява в правосъдна зала. Той е страдал от доста тежки болести, които подлежат на оперативна интервенция. Започваме досъдебно произвеждане. Няма да кажа името на лекаря и от коя болница е. Вещето лице, изготвило експертизата, го грози от 1 до 3 години затвор. Ще проверим и другите екепсертизите ", безапелационна бе Арнаудова.

"За мен мярката "домашен арест " не реализира задачите си, само че съществува в Наказателния кодекс. Категорично смятам, че тази мярка не реализира резултати за процесуалните каузи. Имали сме и доста други такива образци. Подсъдими са идвали с инвалидни колички, патерици и когато мярката им стане домакински арест, внезапно оздравяват ", приключи Арнаудова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР