На 10 март отбелязваме Деня на спасяването на българските евреи

...
На 10 март отбелязваме Деня на спасяването на българските евреи
Коментари Харесай

Александър Сиди: В най-тежките за Европа времена България спаси живота на 50 000 евреи

На 10 март означаваме Деня на спасяването на българските евреи и почитаме паметта на жертвите на Холокоста. На този ден преди 77 години вследствие на съчувствието на българите, енергичната интервенция на Светия синод, десетките петиции на цивилен групи до държавното управление и Двореца се предотвратява депортацията на 50 хиляди български евреи към нацистките лагери на гибелта.
По този мотив депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Александър Сиди сервира цветя пред " Паметника на благодарността " в Пловдив.
" Полагал съм цветя на десетки, може би стотици монументи. Все на хора починали за свободата и независимостта на България. Днес обаче още веднъж е 10 март и аз още веднъж сложих цветя на един друг монумент. Паметник на ЖИВИТЕ! Паметник на тези 50000 български евреи, в това число моите баба и дядо, които не бяха пратени в лагерите на гибелта! Паметник на благодарност към българския народ за Спасението! В мрачните години, в които Европа е потънала в тъмнината и ужаса на Холокоста, българският народ не позволи да бъдат депортирани евреите от България! ", показва с признателност Сиди.
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР