На 10 март е Месни Заговезни. Денят е известен още

...
На 10 март е Месни Заговезни. Денят е известен още
Коментари Харесай

Днес е Месни Заговезни - слагаме основно месо на трапесата, от утре е забранено

На 10 март е Месни Заговезни. Денят е прочут още като Неделя Месопустна. Това е православен църковен празник, който се чества постоянно в неделя - 8 седмици преди Великден, който тази година се пада на 5 май.

Името на празника идва от това, че се заговява. Започва да се пости и месните ястия не могат да участват в режима на хранене.

След този ден до края на Великите пости - Великден, са неразрешени месото и месните артикули. Затова празничната софра през днешния ден е най-вече от месни ястия.

На месни Заговезни се подготвят баница с мехлем и извара, кокошка, като се яде и свинско месо

В седмицата по-късно се ядат доста сирене, масло и яйца. Това е и последната седмица, в която младите могат да се събират на хорището, да пеят и играят хора.

До Великден (Пасха) следват хранителни и духовни пости. На Месни Заговезни се подготвят баница с мехлем и извара, кокошка, яде се свинско месо. През цялата седмица (Сирница) до Сирни Заговезни се устройват веселби и игри, тъй като по-късно те са строго неразрешени.

Кето режимите, фастингът и всевъзможни други диети не би трябвало да се вършат повече от 3 седмици, сподели експертът по хранене и диететика

В храмовете се четат фрагменти от Светото Писание, които приказват за Страшния съд. Така Църквата напомня за трагичните последствия от прегрешението и приканва всички към работа на близък и към добродетелностКакто се мени датата на Великдена, по този начин се менят и датите на празниците свързани с Великденския цикъл, а Месни Заговезни е първият празник, обвързван с този цикъл.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР