На 10 февруари православната църква почита паметта на св. Харалампий

...
На 10 февруари православната църква почита паметта на св. Харалампий
Коментари Харесай

Почитаме св. Харалампий - покровител на меда и пчеларите


На 10 февруари православната черква уважава паметта на св. Харалампий Чудотворец. Празникът в българската национална традиция е един от последните в зимния празничен цикъл.

В Благоевград на този ден се прави неповторим обред - огнен кръст от стотици запалени свещи върху бурканчета с мед блества в църквата " Въведение Богородично ".

По традиция на подредени във формата на кръст маси производителите на мед оставят за освещаване бурканите си с продукция. Към тях се прикрепват свещи, които се възпламеняват по време на водената работа.

Св. Харалампий е живял в епохата на жестоки гонения против християните. Той бил доста правоверен и още приживе посочил своята святост, разпространявайки Божието слово. Не след дълго станал свещеник.

В края на своя живот бил подложен на жестоки мъчения, с цел да се откаже от вярата. Той оставал хладнокръвен, а вярата му лекувала всичките рани и всяка заран те зараствали по чудноват метод. На 113 години умрял, преди да бъде посечен от меча.

Паметта на св. Харалампий изключително се уважава от нашия народ, както поради молитвеното му покровителство пред Бог за заболели, страдащи духовно и телесно, по този начин и като покровител на пчеларите и проводник на Божията берекет над пчелния мед.

На този празник не се прави никаква домашна работа. Носи се мед в църквата да бъде осветлен на специфична празнична литургия. Всеки, който желае да има мед за лек или просто блажен, го носи в църквата и свещеникът чете молитва.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР