На 10 август е Денят на Свети Лаврентий - патрон

...
На 10 август е Денят на Свети Лаврентий - патрон
Коментари Харесай

Готвачите отбелязват професионалния си празник

На 10 август е Денят на Свети Лаврентий - патрон и покровител на готвачите.

Поради тази причина е определена и тази дата за професионален празник на готвачите. През 2005 година денят за първи път се празнува в България и на Балканите с шествие, проведено от Българската асоциация на професионалните готвачи.

Св. Лаврентий е живял в Древен Рим и е бил покровител на готвачите, учениците и младежите. Той е един от седемте дякони, убити по време на гоненията на император Валериан.

Римският префект изискал от него да даде на империята съкровищата на църквата. Измолвайки тридневен период, Лаврентий раздал съвсем цялото църковно имущество на бедните. На третия ден отишъл при префекта, дружно с навалица от просяци, сакати, слепи и заболели, казвайки: " Това са същинските съкровища на Църквата ".

 

Житието на този човек е толкоз вдъхновяващо и богато, че мнозина по-късно виждат в него своя страж: Свети Лаврентий по разнообразни аргументи и в разнообразни краища на света е патрон и на пивоварите и винопроизводителите, месарите, ресторантьорите. Вярва се, че светецът с изключение на покровител на кулинарите, е настойник на учениците и подрастващите във възрастта на пубертета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР