На 10 август частната компания Virgin Galactic изпрати за първи

...
На 10 август частната компания Virgin Galactic изпрати за първи
Коментари Харесай

Космически туристи пред Euronews Bulgaria: Усещането да видиш Земята от Космоса е сбъдната мечта

На 10 август частната компания Virgin Galactic изпрати за първи път в космоса трима запалянковци на борда на ракетния аероплан „ Юнити “. Полетът продължи 70 минути, а моментът, който галактическите туристи чакаха с най-голямо неспокойствие беше изпадането в безтегловност. Двама от галактическите авантюристи са майка и щерка от Антигуа. 

Милиони мечтаят да видят Земята от космоса със личните си очи. Малцина са тези, които сбъдват тази фантазия. Кейша Шахаф го прави, откакто печели лотариен билет с необикновена премия. Награда, която я трансформира в един от първите трима галактически туристи на частната компания Virgin Galactic на английския бизнесмен Ричард Брансън.

46-годишната Кейша е женена и има 2 дъщери. Родена е в Антигуа и Барбуда, учила е будизъм, а в този момент работи като личен наставник по здравословен метод на живот. Тя има право да вземе със себе си компаньон. Изборът е елементарен - това е 18-годишната й щерка Анастейша.

На борда на ракетоплана „ Юнити “ дружно с тях се качва и 80-годишен британец, който е купил своето място преди 18 години за сумата от 200 хиляди $. Джон Гудуин от Нюкасъл е някогашен олимпийски играч от тима на Англия по кану слалом на игрите в Мюнхен през 1972 година Той се трансформира във вторият човек с заболяването на Паркинсон, който ще отиде в космоса, както и първият олимпиец там.

Ракетопланът " Юнити " беше изстрелян на 10 август от космодрума " Америка " в Ню Мексико в 17.20 часа българско време и малко повече от час по-късно се завърна на Земята. Емоцията е незабравима.
За мен персонално чувството да видя Земята от космоса беше - „ най най-после “! Това беше нещо, което съм желала да направя през целия ми живот и в последна сметка съумях да го извърша. Бях като хипнотизирана да виждам нашата планета - какъв брой огромно и бързо е всичко. Не можех да допускам, че виждам земята със личните си очи. Почти беше като сън в съня, не знаех дали е истина, само че бях толкоз щастлива. Наистина бях там и изживях на процедура това да бъда любопитен авантюрист каквато съм била през целия си живот.
Кейша Шахаф, галактически екскурзиант

Един от най-вълнуващите моменти за тримата галактически туристи е изпадането в безтегловност, което обаче продължава едвам няколко минути. Ракетният аероплан се издигна на 88 км. Височина, а на 100 км. се счита, че е границата сред атмосферата и космоса.

Вижте във видеото цялото извънредно изявление с Кейша Шахаф и Анастейша Майърс, особено за PrimeTime по Euronews Bulgaria.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР