На 10 април България се нарежда след СССР, САЩ, Чехословакия,

...
На 10 април България се нарежда след СССР, САЩ, Чехословакия,
Коментари Харесай

На тази дата: полетът на Георги Иванов

На 10 април България се подрежда след Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати, Чехословакия, Полша и Германска демократична република като шестата " галактическа " страна в света. Георги Иванов прекарва с екипажа на " Союз-33 " 1 ден, 23 часа и 1 минути. И въпреки скачването с орбиталния комплекс " Салют - 6 " – " Союз - 32 " да е несполучливо и задачата на " Союз-33 " да е трагично прекъсната, полетът се счита за по-скоро сполучлив, тъй като дава на галактическата стратегия на Съюз на съветските социалистически републики значима информация.

Георги Иванов е роден като Георги Иванов Какалов в Ловеч на 2 юли 1940 година Постъпва в Българската войска през 1958 година Завършва Военното учебно заведение в Долна митрополия (1964) със компетентност инженер-летец и подготовка водач I клас. Служи в Българска народна армия като водач, старши водач, пълководец на звено и пълководец на ескадрила. Защитава дисертация и получава научна степен претендент на физическите науки (1984). Негов теоретичен началник е Димитър Мишев.

На 1 март 1978 година e определен за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос. Обучава се в Център за подготовка на космонавти „ Юрий Гагарин “. Спускаемият уред на Космически транспортен съд „ Союз-33 “ се съхранява в Музея на авиацията в авиобаза „ Крумово “ край Пловдив.



На 10 април 1979 година, в 20 часа и 34 минути московско време е изстрелян в орбита към Земята галактическият транспортен съд „ Союз-33 “, с интернационален екипаж: пълководец на полета Николай Рукавишников. При приземяването Рукавишников губи схващане, до момента в който пулсът на Георги Иванов остава непрекъснат и в здравословните граници.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР