На 10.06.2021 г. по инициатива на председателя на управителния съвет

...
На 10.06.2021 г. по инициатива на председателя на управителния съвет
Коментари Харесай

Важна среща на архитектите се проведе във Варна

 На 10.06.2021 година по самодейност на ръководителя на управителния съвет на Камарата на архитектите в България (УС на КАБ) - арх. Владимир Милков, се състоя среща с втората по бройка в страната районна гилдия - Варна. На срещата в морската ни столица, присъстваше арх. Костадин Христов - Председател на Контролен съвет на КАБ, огромна част от УС на КАБ: проф. доктор арх. Борислав Борисов - зам. ръководител на КАБ, сектор “Нормативи ", член на оперативното управление, арх. Мартин Христов - зам. ръководител на КАБ, сектор “Практика " и член на оперативното управление, арх. Константин Димов - ръководител на " Комисия по интернационална активност “ и член на оперативното управление на КАБ, арх. Мирослав Бойчев - Член на УС на КАБ, арх. Марин Велчев - Председател на КАБ - РК Варна, член на УС на КАБ, арх. Събин Попов - Председател на КАБ - РК Бургас, член на УС на КАБ и арх. Вичка Колева - Председател на КАБ - РК Търговище, член на УС на КАБ, арх. Николай Рачински - Председател на САБ Дружество Варна, както и основни архитекти на региони и региона на гр. Варна и гр. Търговище.

На срещата арх. Милков направи разбор на финансовото положение на КАБ, разисквани бяха и неотдавна влезлите в действие промени в Закон за устройство на територията, Наредбата за налична среда, както и някой тълкувания на противоречиви законодателни текстове. В своето не малко изложение, арх. Милков засегна и тематиките за бъдещите законодателни начинания на КАБ, взаимно с всички браншови организации от бранш строителство и идните срещи на управлението с представителите на изпълнителната власт.

Арх. Милков ни срещна с информация за неотдавна основания Европейски иновационен дигитален хъб, основан от 11 браншови организации в строителството и два университета, Българска академия на науките и други който да провежда образованието в BIM среда на проектанти, строители и да спомага за развиването на електронна среда в общините, с опция за европейско финасиране на неговата активност. Предстои сключване на меморандум за съдействие сред КАБ и Национално съдружие на общините в Република България (НСОРБ), през месец юли. 

Арх. Милков изясни, че КАБ ще упорства Наредбата за налична среда да се удължи с 1 година, с цел да може да бъде усъвършенствана, защото сега ускъпява строителството приблизително с 30 %.

КАБ ще кандидатства за европейски средства в размер на 3,6 милиона евро за образования.

От браншовата конструкция упорстват за смяна в Закона за публичните поръчки, тъй че единствено регистрирани в Камарата проектанти и бюра, да могат да кандидастват.

Ще упорстват пред Министерството на културата, единствено специалисти на КАБ да вършат дигитализацията на паметниците на културата.  

Ръководството на КАБ, стартира серия от срещи с членовете на районните колегии от цялата страна, която цели информиране на по-голяма част от колегията за работата на УС и комисиите към КАБ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР