На 10.04.2024 г. се проведе последната от предвидените триинициатива за

...
На 10.04.2024 г. се проведе последната от предвидените триинициатива за
Коментари Харесай

Реализира се третата инициатива за намаляване на замърсяването от земни източници на морската среда в целева акватория на територията на община Поморие - река Ахелой



На 10.04.2024 година се организира последната от плануваните триинициатива за понижаване на замърсяването от земни източници на морската среда.Инициативата е част от дейностите по план BGENVIRONMENT-2.003-0006 „ Намаляване на морските боклуци от земни източници в целева акватория на територията на община Поморие в едно с образовано и осведомено общество по отношение на замърсяването на морските води “, финансиран по Програма „ Опазване на околната среда и климатични промени “ на Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година, който Община Поморие извършва, в партньорство сМестна инициативна рибарска група ПомориеиInternational Development Norway AS.

Основна цел на плановото предложение е осъществяването в целевата акватория по плана на 3 начинания за понижаване на количеството боклуци в морската среда от земни източници и на тази база, създаването и провеждането на 2 просветителни акции и 1 национална акция за повишение на осведомеността във връзка с замърсяването на морските води.

Инициативите за понижаване на замърсяването от земни източници на морската среда са ориентирани към боклуци, имащи способността да изплуват на повърхността на водата.



Чрез третата самодейност за понижаване на количеството боклуци в морската среда от земни източници се реализира разчистване на целевата локация - река Ахелой, чрез закупени по плана високотехнологични водни дронове. По поречието на река Ахелой са ситуирани 1 град и 3 села, включително с. Драганово в общ. Бургас; с. Медово, с. Александрово и гр. Ахелой в общ. Поморие, генериращи боклуци от земни източници, отвеждани по реката в Черно море.

Първите две начинания са осъществиха в съответните целеви местоположения по плана:

Рибарско пристанище Поморие и Пасажерско пристанище;

Поморийско езеро - естествена крайбрежна лагуна, ситуирана северно от град Поморие.

Чрез закупените за задачата и пуснати в употреба специфични високотехнологични водни дронове и в бъдеще ще продължи периодическото осъществяване на начинания в целевата акватория на територията на община Поморие, за събиране на боклуци, имащи способността да изплуват на повърхността на водата, както и непозната и нездравословна растителност.



Дроновете имат редица датчици за мониторинг на качеството на водата, като тази им характерност е от изключително значение, поради обстоятелството, че нечистата морска среда от една страна води до намаление на популацията на морските типове, жители на Черно море, а от друга, до разрушение на естествената среда на предпазените типове на Поморийското езеро. Високата степен на замърсяване е причина и за намаляването на привлекателността на района, чиито структуроопределящ стопански бранш е туризмът.



Реализацията на плана благоприятства откриване на капацитета на територията посредством интегрирано осъществяване на действия, ориентирани към понижаване на морските боклуци.

Въведената новаторска технология за понижаване на замърсяването от земни източници на морската среда, би могла сполучливо да се употребява и с обучителна цел, посредством включване на деца и възпитаници в провежданите в бъдеще начинания с високотехнологичните водни дронове. Така, по атрактивен и забавен метод ще се привлекат вниманието и ангажираността на децата и учениците към тематиката за замърсяването на околната среда и нуждата от ограничение на отпадъците. Формирането на образовано бъдещо потомство, с дейна гражданска позиция по публично значимите проблеми, включително и все по-приоритетния проблем за опазването на околната среда и климатичните промени, е извънредно значимо, поради естествените даденостите и стратегическото местонахождение на община Поморие, отреждащи й място измежду общините в България с най-голямо и богато биоразнообразие.

Проектът се извършва в партньорство с организация от страните донори -International Development Norway AS, която има експертен опит в осъществяването на планове в региона на кръговата стопанска система, опазването на околната среда, технологиите и устойчивото развиване.

Експертите от International Development Norway AS означават, че при реализацията на взаимния план са станали очевидци на мащаба, отдадеността и приложените нововъведения за понижаване на отпадъците от земни източници в целева акватория на територията на община Поморие. Постигнатите резултати по плана са удостоверение за това, което може да бъде реализирано посредством взаимни старания и споделена визия за по-чисто и по-устойчиво бъдеще. Проектът би могъл да се дефинира като катализатор на смяна, защото ползва нови и ефикасни способи за събиране на пластмасови и други типове боклуци от водната повърхнина.

Ограничаването на замърсяването на международния океан е световно предизвикателство. Значителни крачки към превъзмогването му биха могли да се създадат посредством използване на новаторско мислене и въвеждане на нови технологии. Това дефинира и значимостта на осъществения партньорски план.

Оценката на сътрудниците отInternational Development Norway ASопределя въвеждането и сполучливата употреба на водните дронове за събиране на повърхностни боклуци, като доста достижение. Този инструмент ще служи като образец и за други общности по целия свят, за приложени нововъведения в деяние. Според норвежките сътрудници, обменът на опит и хрумвания е в основата на растежа и развиването. Те показват убеденост, че обменената информация, положителни практики и осъщественото ползотворно съдействие в границите на плана ще породят по-нататъшни взаимни дейности за надграждане на постигнатия прогрес. Обединяването от общи цели, разрешава да няма ограничаване в постигането на позитивно влияние върху околната среда и обществото.

www.eeagrants.bg

Тази обява е осъществена в границите на план „ Намаляване на морските боклуци от земни източници в целева акватория на територията на община Поморие в едно с образовано и осведомено общество по отношение на замърсяването на морските води “, който се реализира с финансовата поддръжка на Програма „ Опазване на околната среда и климатичните промени “, посредством ФМ на ЕИП 2014-2021 година Цялата отговорност за наличието на обявата се носи от Община Поморие и при никакви условия не може да се смята, че този документ отразява формалното мнение на Програмния оператор и/или Офиса на Финансовия механизъм.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР