На 10.01.2022 г. беше проведен КСНС при Президента, на който

...
На 10.01.2022 г. беше проведен КСНС при Президента, на който
Коментари Харесай

Законно ли е постановена карантината след КСНС от РЗИ - гледната точка на адвокат Пенев

На 10.01.2022 година беше извършен КСНС при Президента, на който присъстваше цялото управление на страната, в това число и Председателят на Народното събрание Никола Минчев. Същият ден господин Минчев беше диагностициран с позитивен тест за ковид, след това в медиите дори беше оповестена фотография от позитивния му тест.

На идващия ден, 11.01.2022 година, министърът на опазването на здравето издаде заповед, с която бяха изменени ред разпореждания в Заповед № РД-01-610 от 22.10.2020 година, уреждаща карантината на лицата, заболели от коронавирус или контактни с заболели. Сред значителните промени беше намаляването на карантината за контактните лица от 10 на 7 дни. Друга значима смяна беше основаната нова точка 13а, според която:
Ангел Кунчев: В самоизолация са всички от КСНС при президента
Всички участници в Консултативния съвет при президента са се самоизолирали, сега се ревизират тестванията им и се чака разпореждане...
Прочети повече
“Директорът на съответната районна здравна ревизия може да анулира издаденото наставление за слагане под карантина на близко контактно лице с сложена спомагателна (бустерна) доза ваксина против COVID-19 при даване по е-поща на документ, показващ негативен резултат от извършено след 72-рия час от слагането му под карантина проучване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19. Предписанието се анулира в период до 24 часа от показване на документа, показващ негативен резултат от извършеното проучване. ”

Новата заповед на здравния министър беше издадена сутринта на 11 януари и необичайно съответства със злощастния КСНС от предходния ден. На 12.01.2022 година, т.е. през днешния ден, шефът на РЗИ - София Данчо Пенчев разгласи пред медиите, че той и сътрудниците му пресмятат карантината на премиера и президента след КСНС по реда на новата заповед. Така по този метод карантината на президента Румен Радев би трябвало да падне на 16 януари според думите на доктор Пенчев, като тук се употребява новата точка 13а. Г-н Пенчев изяснява обстоятелството, че ползват разпоредбите на новата заповед с това, че формалната информация била пристигнала до тях с дата 11 януари и описът на контактните лица също бил подаден на тази дата, и по тази причина и те стартирали процеса оттогава.

В подхванатите от РЗИ дейности обаче има сериозен юридически проблем, счита юрист Милен Пенев. В новата заповед на здравния министър категорично е посочено, че тя влиза в действие от 11 януари, т.е. от деня на издаването й. Освен това когато един закономерен административен акт бъде променен или допълнен, новите текстове не работят с противоположна мощ, а отсега нататък. Обратната мощ се ползва единствено когато един акт се анулира като незаконосъобразен, какъвто не е актуалният случай. В съответният проблем обстоятелствата, от които настъпват правни последствия, са посочени в т.. 13 на Заповед № РД-01-610 от 22.10.2020 година, а точно - “последния контакт с доказания случай ”.

Както последният контакт, по този начин и потвърждаването на случая са се осъществили на 10 януари и надлежно зараждащите правни отношения следва да бъдат контролирани от настоящата към 10 януари правна уредба, т.е. заповедта преди новите промени. Обявените от господин Пенчев съображения за датата на приемане на информацията и описът с контактните лица нямат правна стойност.
Държава под карантина (ОБЗОР)
Първите мъже в страната са под карантина след съвещанието на Консултативния съвета за национална сигурност (КСНС) при президента, койт...
Прочети повече
Какъв е изводът от всичко това - незаконосъобразните дейности на РЗИ съществено задълбочават така и така основаният към този момент след КСНС безпорядък в страната и крият непредвидими последствия. Остава да се надяваме, че разсъдъкът ще надделее и законността ще бъде възобновена ", показва още юрист Пенев.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР