На 1 юни т.г. в района на албанския град Корча

...
На 1 юни т.г. в района на албанския град Корча
Коментари Харесай

Наш експерт сеизмолог за рояка от трусове и какво ни гласи природния феномен "забързания домакин"

На 1 юни т.г. в региона на албанския град Корча в период от 7 минути се реализира двойка трусове с увреждащо влияние върху локални остарели неподдържани постройки. Сътресения бяха обявени от три съседстващи страни – Албания, Гърция и Северна Македония. Последва обилие от вторични земетресения – събитие, обвързвано с близостта на задействаното пространство до земната повърхнина.

В началото на идващия месец юли броят земетресения понижа до 2-3 в денонощие, съпоставено с 22 труса на 30 юни, да вземем за пример, и още повече в предходните дни. След към 50 дни (от 22-23 юли) в някои денонощия земетресения престанаха да се появяват или бяха единични. И през вчерашния ден, сряда, в 16:21 локално време интензивността в региона се възобнови, инициирана от земетресение с магнитуд 4.4, оповестява "Фокус ".

Досега Европейският център оповестява за реализация на 20 вторични труса с магнитуд 2 и по-голям.

Сред тях, в първите 10 минути след оптималния се реализираха два труса с магнитуди 3.4 и 3.5. Последният към този момент, с магнитуд 3.6, усетен с активност от IV и V степен в епицентъра (неувреждащи сътресения), е маркиран нощес в 21:23 локално време, т.е. 5 чáса след земетресението с магнитуд 4.4.

Какво демонстрира сравняването на каталозите? За един и същи интервал от развиването на интензивността – започвайки директно след появяването на първите три усетени труса (магнитуди 4.4, 3.4, 3.5) – Албанският център е записал 23 вторични труса.

Европейският център оповестява единствено тези с магнитуд 2 и повече, в тази ситуация са маркирани 18. Албанският азбучник афишира и още по-слаби събития, с магнитуд даже по-малък от 1. Този азбучник, обаче, е повърхностен – липсва информация за сеизмичните събития в 80-те минути след първия видим афтершок, както и за интервал от 3 ½ чáса сред 18 и 21:23.

След появяването на важен афтершок, разгласен с магнитуд 3.9 (3.6 по оценка в Европейския център), каталогът наподобява да е с възобновена цялост. Още една характерност на албанския азбучник е, че на най-слабите земетресения са приписани релативно огромни дълбочини – до 44 км под земната повърхнина – ненадейно!

Споменатите особености са присъщи на “забързания домакин”, обезпокоен от ненадейно незавършило активиране на огнище, почнало активността си още при започване на месец юни. Към това може да се очертае и въздействието на писмо на албанския президент Илир Мета, в качеството си на ръководител на Съвета за национална сигурност, до премиера Еди Рама, вицепремиера Ерион Браче и министъра на защитата Олта Джачка на Албания.

Писмото на Президента предизвестява за опасност в страната: „ Сеизмологът Целентис предизвестява за апокалиптично земетресение, което се чака да раздруса Балканите, то ще бъде 30 пъти по-силно от това, което удари района на гръцката столица Атина преди няколко дни. Нашата страна е една от най-сеизмично дейните в Европа.

По тази причина Албания е застрашена от този естествен феномен”. По-нататък в публикацията се твърди, че Акис Целентис, шеф на Институт по геодинамика в Атина, изрично отхвърля да е правил съответна прогноза за предстоящ мощен трус в района на Балканите. Цитират се и думите на Целентис, казани във връзка със земетресение с магнитуд 5.3 (5.1 съгласно оценките в Атина), станало на 19 юли на двадесетина километра северозападно от столицата:

„ Всички споделят, че Атина е устояла. Не е устояла. Представете си, че земетресението беше от 6 степен по скалата на Рихтер или с други думи 30 пъти по-силно. Трябва да сме подготвени…”.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР