На 1 юни по повод 172-ата годишнината от Видинското въстание общинското

...
На 1 юни по повод 172-ата годишнината от Видинското въстание общинското
Коментари Харесай

ВМРО – Кула почете годишнината от Видинското въстание

На 1 юни във връзка 172-ата годишнината от Видинското въстание общинското управление на Вътрешна македонска революционна организация – Кула посети Раковишкия манастир.

В събитието участваха Николай Николов – ръководител на партийната конструкция в Кула и кмет на с. Старопатица, общинският консултант Николай Петров и Еней Бранков – кмет на с. Тополовец.

В Раковишкия манастир водачите на въстаническите групи от Кулско, Видинско, Белоградчишко и Ломско вземат решение за оповестяване на най-голямото въстание в Северозападна България. На 1 юни 1850 година въстават хиляди българи под водачеството на Иван Кулин, капитан Кръстю и Петко Маринов. Край Лом се водят кървави сражения. Видинската цитадела е блокирана. Белоградчик в продължение на 10 дни е подложен на блокада от бунтовниците.

Въпреки героизма, след тежки боеве с постоянна турска армия и башибозук, зле въоръжените въстаници са разгромени. Макар и едно от най-значими надигания на българите против поробителите, въстанието към момента не е заело полагащото му се място в българската историография.

Като център на националноосвободителните битки на българите в Северозападна България Раковският манастир е бил основен щаб и на Димитракиева буна от 1856 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР