На 1 юни от 16:30 ч. на площад Свобода“ идва

...
На 1 юни от 16:30 ч. на площад Свобода“ идва
Коментари Харесай

Семейният фестивал „Лятно театро 2023“ идва в Севлиево за празника на детето

На 1 юни от 16:30 ч. на площад „ Свобода “ идва най-големият пътуващ фестивал в България „ Лятно театро “, спечелил наградата за театрални изкуства с идея на премиите „ АртАкция “. Гостуването е по покана на община Севлиево и е подарък за всички деца в града по случай техния празник.

От репертоара на „ Малка театрална компания “ за малчуганите и техните родители има компилация от най-веселите игри навън „ Лятна игротека “, ателие за изобразяване върху лице „ Шарени муцунки “ и работилница „ Супергерои “ за кукли от дървени пръчици. Кукленият спектакъл „ Мале мале “ показва хитовия театър „ Дядо вади ряпа “ и провежда работилницата „ Усмивки от балончета “, в която властелините на сапунените балони споделят уменията си с публиката.

През целия ден разполагаем на феновете са изложбата „ Дигитално мастило “ и арт инсталацията с разширена действителност „ Тайник на чудатостите “, в която посредством магията на най-новите технологии деца и родители откриват скритите секрети на виртуален скрин, цялостен с магии.

Верен на традицията да дава сцена на локалните гении в Севлиево, фестивалът „ Лятно театро “ още веднъж включва в програмата си цяла плеяда от млади звезди. Тази година слушаме музикалната комбинация „ Цветна приказност “ на ДГ „ Пролет “ и дуета на Цветина и Марина от ДГ „ Щастливо детство “, гледаме танца „ Планинско царство “ на група „ Мики маус “ от ДГ „ Радост “ и „ Приказка за пчеличката “ на възпитаниците на ДГ „ Слънце “.

Съпътстващата стратегия към фестивала включва шестото издание на асамблеята „ Празнични докосвания в цвят и коприна “, която за повторно гостува в Севлиево. Тя предлага на публиката изобразяване върху коприна, керамика, стъкло и графичната техника на Ива. Ателиетата на асамблеята се организират в две елементи – сутринта гостуват на Центъра за деца със специфични потребности, а следобяд е част от празничната стратегия на „ Лятно театро “ в града.

Това лято фестивалът е отдаден напълно на фамилията, с цел да подчертае значимата роля на пълноценно прекараното време с децата. Време, през което те имат потребност да получат цялото внимание на своите майки и татковци и което да им помогне в построяването на прочувствена просветеност, добиването на убеденост и по-бързото асимилиране на нови умения през разнообразни игрови модели.

„ Лятно театро “ се провежда от „ Малка театрална компания “ – самостоятелна организация, работеща в областта на театралните изкуства. Създадена е от четирима другари от НАТФИЗ, влюбени в театралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените артисти Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев.

Основана през 2013-а, компанията работи в посока обществено ангажирани представления. Неин фокус са устойчивото развиване, опазването на околната среда и софтуерните нововъведения. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията основава първият в света куклен театър с виртуална действителност „ Островът на съкровищата v1.0 “, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале - най-големия конгрес за достижения в сценографията.

Пълната стратегия ще откриете на страницата на „ Лятно театро “ във фейсбук: https://www.facebook.com/SummerTeatro

Фестивалът „ Лятно театро “ се реализира с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “, община Севлиево и обичаните на децата " Кубети ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР