На 1 юли Естония пое ротационното председателство на Съвета на

...
На 1 юли Естония пое ротационното председателство на Съвета на
Коментари Харесай

Естония ни повежда към дигитално бъдеще

На 1 юли Естония пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС). Балтийската страна ще води Европа по време на изключително динамичен интервал за съюза – договарянията за брекзит занапред стартират, а развиването на плана за газопровод „ Северен поток 2” може да бъде сериозна ябълка на раздора.

Приоритетите на Талин обаче са ориентирани в друга посока. Като страна, която е измежду водещите в развиването на новите технологии, Естония ще се стреми към основаването на цифрова Европа.

Важна част от естонските проекти е одобряването на свободното придвижване на информация като главен принцип на Европейски Съюз (заедно с придвижването на хора, артикули, услуги и капитал). Акцент ще бъде подложен на трансграничната цифрова търговия и услуги, които доста ще улеснят жителите на Европа.

Именно в тази конюнктура българката Мария Габриел беше определена за еврокомисар по въпросите на цифровата стопанска система и цифровото общество. С оглед на обстоятелството, че България ще е идната страна ръководител на съвета на Европейски Съюз, съдействието сред Габриел и Естония може да бъде извънредно потребно освен за Европейски Съюз, само че и за България.

Естония е пионер в създаването на електронното държавно управление и може да се похвали с електронна система, която позволявана жителите ѝ да гласоподават умерено и несъмнено от домовете си – нещо, от което Бълглария може да почерпи опит.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР