На 1 юли 1905 г. Алберт Айнщайн прави публично достояние

...
На 1 юли 1905 г. Алберт Айнщайн прави публично достояние
Коментари Харесай

1 юли 1905 г. Алберт Айнщайн разгласява Теорията на относителността

На 1 юли 1905 година Алберт Айнщайн прави обществено притежание основаната от него Теория на относителността. Любопитен факт е, че през 1999 година американското списание „ Тайм” го прогласява за „ Личност на столетието”, а допитване до най-известните модерни физици го дефинира като най-великия физик на всички времена.

През 1905 година, едвам на 26 години, Айнщайн написа пет публикации на три разнообразни тематики, които раздрусват и трансформират научния свят. Темите са специфичната доктрина на относителността, статистическата доктрина на брауновото придвижване, обясняваща го на молекулярно и на атомно равнище, и уравнението E = m c2 за равностойност на маса и сила.

Тези публикации не са основани на сложни опити и на комплицирани калкулации, а по-скоро на елегантни причини, заключения и вътрешен глас. За първи път в историята на човечеството Алберт Айнщайн потвърждава, че чистата мисъл може да промени визиите ни за природата. Същата година Айнщайн пази докторат.

В самото начало на своята научна кариера Алберт Айнщайн схваща, че при тогавашните възгледи за физиката класическата механика не може да се съвмести със законите за електромагнитните полета, което го насочва към създаването на неговата специфична доктрина на относителността. Той схваща също, че правилото на относителността може да бъде прибавен и към гравитационните полета и през 1916 година формулира и общата доктрина на относителността.

Продължава работата си в региона на статистическата и квантовата доктрина създавайки свое пояснение на теорията на обикновените частици и придвижването на молекулите. Той изследва и топлинните свойства на светлината, с което слага основите на фотонната доктрина за светлината. През 1917 година употребява общата доктрина на относителността за основаването на повсеместен модел на структурата на Вселената, с което слага началото на релативистичната космология.

През 1921 година получава Нобелова премия за приноса си към теоретичната физика и изключително за откриването на закона за фотоелектричния резултат.

Немският физик-теоретик, мъдрец и публицист от еврейски генезис, работи през огромна част от живота си в Швейцария и Съединени американски щати. Той е считан за един от най-влиятелните и известни учени и интелектуалци за всички времена. Публикува повече от 300 научни труда и над 150 други работи и получава почетни докторски степени от голям брой европейски и американски университети.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР