На 1 януари 2024 г. влиза в сила забраната за

...
На 1 януари 2024 г. влиза в сила забраната за
Коментари Харесай

Забраняват бездимните ароматизирани цигари

На 1 януари 2024 година влиза в действие възбраната за продажба на ароматизирани нагреваеми тютюневи произведения, или така наречен " бездимни " ароматизирани цигари, които напоследък заливат пазара. Такава смяна в Закона за тютюна и тютюневите произведения гласоподава Народното събрание на първо четене. По-конкретно става въпрос за по-строги правила на Европейския съюз от 2022 година, отнасящи се за тютюна, с които страната ни би трябвало да се съобрази. Изделията за пушене без тютюн пък не могат да бъдат рекламирани или промотирани.
" Забранява се продажбата на нагреваеми тютюневи с присъщи вкусово-ароматни качества или съдържащи овкусители, в която и да е от съставните им елементи, като да вземем за пример филтри, хартия, опаковки, капсули или други механически детайли, даващи опция за смяна на техния аромат или усет или на интензитета на техния пушек ", гласи текстът на законопроекта. На всяка опаковка на нагреваема цигара би трябвало се сложи предизвестие: " Пушенето убива ", както и други осведомителни и здравни известия, които предизвестяват за нездравословния резултат от тези произведения.
Според вносителите на законопроекта, промемите са нужни, с цел да се понижи привлекателността на тютюневите произведения и да се увеличи информираността по отношение на риска от тяхната приложимост.
Предвидено е контролът във връзка с сигурността при импорт на тютюневи и свързани с тях произведения да се прави от Комисията за отбрана на потребителите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР