На 1 януари 2019 г. в страни от ЕС (без

...
На 1 януари 2019 г. в страни от ЕС (без
Коментари Харесай

Защо хората мигрират?

На 1 януари 2019 година в страни от Европейски Съюз (без Великобритания) са живели 21,8 млн. души, които са били жители на страни отвън Европейски Съюз. Други 13,3 млн. души, които са живели в някоя страна от Европейски Съюз, са били жители на друга страна членка. Причините, заради които хората мигрират към Европа, са значими за формулирането на политика по отношение на тях. Значение имат както фактори, които карат хората да желаят да изоставен страната си, по този начин и фактори, които вършат дадена страна изключително привлекателна.

Социално-политически фактори

Преследване на етническа, религиозна, расова, политическа или културна основа е чест претекст за овакантяване на родната страна. Друг значим фактор е съществуването на военни дейности или (на опасността от) спор и гонене от страната. Тези, които бягат от въоръжени спорове, нарушавания на правата на индивида или гонене, са постоянно бежанци по филантропични аргументи. Много страни имат по-либерален метод към такива мигранти. Обикновено те се насочват към най-близката безвредна страна, която приема хора, търсещи леговище.

В последните години доста хора се насочиха към Европа поради спорове, тероризъм и гонене в родната си страна. От 295 800 души, които получиха интернационална протекция в Европейски Съюз през 2019 година, над една четвърт са пристигнали от раздираната от революция Сирия, а на второ и трето място са жители на Афганистан и Ирак.

Демографски и стопански фактори

Демографските промени могат да накарат хората да потърсят вероятности в други страни. Разрастването или намаляването на популацията, неговото застаряване или подмладяване се отразяват върху икономическия напредък и опциите за намиране на работа както в родните страни на мигрантите, по този начин и в страните, към които те се стремят.

Демографската и икономическата миграция е обвързвана с трудовите стандарти, безработицата и цялостното положение на стопанската система в дадена страна. Перспективите за по-високо заплащане, качествено обучение, за по-добри шансове за намиране на работа или по-висок стандарт на живот притеглят доста хора, изключително в случай че изискванията в тяхната страна очевидно се утежняват.

По данни на Международната организация по труда броят на хората, които са мигрирали за да бъдат наети на работа, е бил към 164 млн. души в целия свят през 2017 година и те са представлявали две трети от всички интернационалните мигранти. Около 68% от тези мигранти служащи са се насочили към страни с високи приходи, а 19% - към страни със междинни приходи.

Екологични фактори

Околната среда постоянно е била миграционен фактор - естествени бедствия като наводнения, урагани и трусове, могат да унищожат недвижимата благосъстоятелност на хората и да ги принудят да се реалокират някъде другаде. Измененията в климата водят до още повече опустошения.

Според Международната организация за миграцията "екологичните мигранти са тези, които по причина на неочаквани и прогресивни промени в околната среда, които засягат неподходящо изискванията на живот, са принудени да изоставен нормалните си домове краткотрайно или непрекъснато и които се реалокират в границите на своята страна или в чужбина ". Трудно е да се направи оценка какъв брой са екологичните мигранти по света, защото постоянно играят роля и други фактори като растеж на популацията, беднотия, права на индивида и спорове. Очакванията са до 2050 година те да бъдат сред 25 млн. и 1 милиарда души.

Нов пакт на Евросъюза за миграцията

Ефективното ръководство на миграционните потоци и отбраната на външните граници са цели на Европейски Съюз от години. Европейската комисия приготвя ново предложение за пакт за миграцията и даването на леговище през 2020 година Парламентът упорства за преразглеждане на разпоредбите за даване на леговище в посока на по-голяма взаимност и заслужено систематизиране на отговорността за мигрантите сред страните в Европейски Съюз.

Парламентарната комисия по цивилен свободи работи сега по отчет за нови пътища за легална трудова миграция. Депутатите акцентират потребността от законни пътища, които да доведат до понижаване на трафика по миграционни канали за незаконно влизане в Европейски Съюз. Това би помогнало за запълването на някои неналичия на трудовия пазар. Текстът приканва съща по този начин за филантропични коридори и обща рамка за преселване на бежанци от страни отвън Европейски Съюз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР