На 1 януари 2018 г. в Златната зала на виенския

...
На 1 януари 2018 г. в Златната зала на виенския
Коментари Харесай

Рикардо Мути дирижира за пети път Новогодишния концерт във Виена

На 1 януари 2018 година в Златната зала на виенския Музикферайн ще се организира обичайният Новогодишен концерт на Виенската филхармония. За пети път на диригентския пулт ще застане италианският маестро Рикардо Мути. Той е измежду огромните имена, които трайно си сътрудничат с Виенската филхармония. Съвместната креативна активност на 76-годишния Мути с Виенската филхармония стартира още през 1971 година на сцената на Залцбургския музикален фестивал. Той застава на диригентския пулт пред Виенската филхармония по целия свят повече от 500 пъти, а през 1993-та, 1997-а, 2000-а и 2004 година дирижира Новогодишния концерт. В знак на самопризнание, по случай 70-годишнината му през 2011 година, Мути е разгласен за почетен член на Виенската филхармония.

Празничният концерт, който се организира в първите часове на Новата година, обичайно показва безконечната музика на композиторите от семейство Щраус. На 1 януари 2018 година, с изключение на произведения на композитори от именитата фамилия Щраус, ще прозвучат и творби на Франц декор Супе и Алфонс Цибулка. Традиционно всеки концерт приключва с три поредни биса: с бърза полка, с валса " На хубавия наследник Дунав " и с " Радецки Марш ", при който публиката пляска в такт, а диригентът е с лице към публиката и дирижира аплодисментите. Организиран първоначално за да приповдигне духа на хората и да отвлече вниманието от загубата на войната, концертът от дълго време се е трансформирал в същинско събитие, което е квалифицирано до най-малкия подробност. 

 Riccardo Muti ©Todd Rosenberg Флоралната декорация е фантастична и съставлява наслаждение за всички сетива. Дълги години цветята пристигаха от италианския град Сан Ремо, а от 2015 година филхармонията си сътрудничи с виенските общински оранжерии. Украсяването ще стартира още на 27 декември и ще я трансформира в голям пъстър парк. Тя ще бъде украсена с 30 000 стръка цветя, а след края на концерта публиката обичайно си взема най-малко едно листенце за спомен.

Неотделима част от Новогодишните концерти са балетните осъществявания, които се прожектират и в залата.  Както всяка година, и този път Австрийската социална телевизия ORF, която за 60-и път ще предава онлайн концерта, е записала към този момент танците на солистите на балета при Виенската опера. През 2018 година се навършват 100 години от гибелта на австрийския проектант Ото Вагнер и 100 години от края на Австро-Унгарската империя. Местата, където са записани танците, са свързани точно с тези годишнини. Постановката е дело на италианския хореограф Давид Бомбана, а костюмите са на каталунския моделиер Джорди Родж (Jordi Roig). Кратки телевизионни репортажи ще припомнят за още два юбилея, които Австрия отбелязва през 2018 година – 300-годишнината на Порцелановата манифактура Аугартен и 650-годишнината от основаването на Австрийската национална библиотека. Филмът, основан особено за антракта на Новогодишния концерт, този път е под мотото " Виенския модернизъм 1918-2018 " и съставлява музикално странствуване из Виена от края на 19-и и началото на 20-и век, когато са живели и творили и най-известните представители на Виенския модернизъм – Ото Вагнер, Густав Климт, Егон Шиле и Коломан Мозер, а всички те са умряли точно през 1918 година

 Виенска филхармония©Terry Linke Цените на билетите са сред 35 и 1090 евро за главния концерт, а за предварителните концерти на 30 и 31 декември те са сред 20 и 800 евро. Въпреки високите цени искащите да участват в залата са доста и билети се продават само след присъединяване в лотария, за която всеки може да се запише на уеб страницата на Виенската филхармония от 2 януари до 28 февруари.

На 1 януари 2018 над 50 млн. фенове допълнително от 90 страни ще гледат онлайн Новогодишния концерт под диригентската палка на маестро Рикардо Мути. Българска национална телевизия ще излъчи концерта директно от 12:15 ч. 

Бюро за интернационалните връзки на Община Виена
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР