На 1-ви юли се навършва една година от кончината на

...
На 1-ви юли се навършва една година от кончината на
Коментари Харесай

НИМ отбеляза една година от кончината на проф. Божидар Димитров

На 1-ви юли се навършва една година от кончината на проф. Божидар Димитров - извънреден академик, историк, учител, началник, журналист.

Националният исторически музей означи годишнината с показване на един от последните научни планове на професор Димитров. Книгата „ СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ – СЪПОКРОВИТЕЛИ НА ЕВРОПА”. Тя е отдадена на икони и църковна утвар, свързани с почитта и поклонението пред делото на св. Кирил и св. Методий и на техните най-близки почитатели, съхранявани в Националния исторически музей.

Приятели, сътрудници и съратници на професор Димитров, измежду които проф. Станислав Станилов, зам.-председател на Комисията по просвета и медии към Народно събрание, учен Васил Гюзелев, госпожа Екатерина Джумалиева, шеф на Дирекция „ Културно завещание, музеи и изобразителни изкуства “, доцент доктор Тодор Чобанов, зам.-кмет по направление “Култура, обучение, спорт и предварителна защита на зависимости”, проектант Юли Фърков, доцент доктор Христо Попов, шеф на НАИМ и доста други уважиха паметта му като споделиха персонални мемоари и прекарвания. В наличието на сътрудници и близки другари госпожа Екатерина Джумалиева прочете възпоменателен адрес от името на министъра на културата Боил Банов, оповестиха от пресцентъра на НИМ.

Също по този начин беше открита особено готова галерия с архивни фотоси, представяща живота и активността на проф. Божидар Димитров. Изложбата „ Той живя за България” ще може да бъде прегледана в границите на месец юли в Централно предверие на Националния исторически музей.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР