На 1-ви юли 2020 г. от 17:00 ч. в Созопол

...
На 1-ви юли 2020 г. от 17:00 ч. в Созопол
Коментари Харесай

Откриват бюст-паметник на проф. Божидар Димитров в Созопол

На 1-ви юли 2020 година от 17:00 ч. в Созопол ще бъде открит бюст-паметник на проф. Божидар Димитров. Събитието се провежда във връзка втората годишнина от кончината му и ще се организира във фоайето на Археологически музей - Созопол. В музея ще бъде открита и гостуваща фотоизложба на НИМ под надпис „ Той живя за България”, която беше показана предходната година в Националния исторически музей.

Бюст-паметникът, който ще бъде открит от кмета на Община Созопол господин Тихомир Янакиев, е подаяние от господин Турхут Исмаил - персонален другар и съидейник на Божидар Димитров. Автор на бронзовата пластика е известният пловдивски ваятел Иван Тотев.



Роденият в Созопол Божидар Димитров (03.12.1945 г.– 01.07.2018 г.) е прочут български учен-историк, журналист и държавник. Като дълготраен шеф на Националния исторически музей той слага във фокуса на публичното внимание проблемите на културно-историческото завещание - фактор за запазване на националната еднаквост и възобновление на патриотизма измежду българския народ. Животът си отдава на общонационална идея, обвързвана с популяризирането на българската история и християнските полезности, само че в своята същина остава неразривно обвързван с родния си град. За своите заслуги към историята и съхраняването на традициите, през 2009 година проф. Димитров е почетен със званието почетен жител на Созопол. В негова памет с решение на Общински съвет една от улиците в центъра на Старият град и Археологически музей - Созопол носят неговото име.

Община Созопол и „ Музеен център” Созопол изричат своята изключителна признателност на донорите и насочат покана за събитието към жителите и гостите на града.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР