На 1-ви март от 19.00ч. в градската концертна зала предстои

...
На 1-ви март от 19.00ч. в градската концертна зала предстои
Коментари Харесай

Марио Хосен и Лиляна Кехайова свирят със Симфониета-Враца на 1-ви март

На 1-ви март от 19.00ч. в градската концертна зала следва незабравим концерт от цикъла „ Концерти за двама “ със солисти -Марио Хосен(цигулка)иЛиляна Кехайова(виолончело).

Известните музиканти живеят и творят във Виена, и са мечтани посетители на доста влиятелни подиуми и оркестри по света и у нас.

Те са в Българияведнага след следващия си сполучлив гастрол в Мадрид, Испания, с „ Ансамбъл Паганини Виена “. Ще имаме опция да ги чуем в осъществяване на прочутияЙоханес Брамс – Концерт за цигулка, виолончело и оркестър, оп. 102.

В програмата на концерта наСимфониета-Враца с диригент Христо Павловна 1-ви март е включена иСимфоничната сюита „ От Средновековието “, оп. 79 от Александър Глазунов,която ще бъде изпълнена за първи път в България.

Сюита „ От Средновековието “ е в тоналност ми мажор, четиричастен цикъл (както при класическата симфония). Интересът на Глазунов към рицарските тематики е явен още в балета му „ Раймонда “ (1897).

Пpeз 1895 година кoмпoзитopът посещава Бepлин, Сaкcoнcкa Швeйцapия, cлyшa операта „ Фидeлиo “ в Лaйпциг, peдицa вaгнepиaнcки oпepи в Дpeз­дeн. Дълбoкo paзвълнyвaн oт cpeднoвeкoвнaтa apxитeктypa в Нюpнбepг и Аaxeн, той отразява това в cимфoничнaтa cюитa „ От Средновековеието “, която основава през 1902г. Първото произведение, в което се демонстрират чертите на неокласицизма.



Срещата ми с двамата музиканти от международна класа ще ви донесе доста приятни страсти - изявлението се трансформира в шерване на забавния живот от концертния подиум до изява на персоналното кредо и смисъла, който дава музиката на живота им. Деветмесечният им наследник Никола спеше в хотелската стая над нас и родителите мус наслада описаха по какъв начин към този момент е посетил 7 страни, в които те са концертирали. Чуйте ги, няма да съжалявате. / в прикачения звуков файл/



Концертът е от 19 ч. в Градската концертна зала на Враца. Диригент - Христо Павлов.

Още любопитна информация за творбите, композиторите и солистите в „ Концерти за двама “ на 1-ви март, е оповестена в книжката-каталог на Симфониета-Враца с програмата на оркестъра до края на м.юни’23.Книжката е в продажба вБилетен център " Гъбката " (до хотел " Хемус " ), и на тел. 0896718303, 0899827060, откъдето можете да си купите и билети за концерта на 1-ви март от 19.00ч.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР