На 1 септември ректорът на Московския държавен университет Ломоносов“ (МГУ)

...
На 1 септември ректорът на Московския държавен университет Ломоносов“ (МГУ)
Коментари Харесай

Новият суперкомпютър „МГУ-270“ с ИИ-производителност от 400 Pflops ще помогне на Русия да създаде аналог на ChatGPT

На 1 септември ректорът на Московския държавен университет „ Ломоносов “ (МГУ) Виктор Садовничи разгласи стартирането в употреба на суперкомпютъра „ МГУ-270 “ с ИИ-производителност от 400 Pflops (точността на изчисленията не е посочена). Според пресслужбата на МГУ към този момент е оповестено, че новата машина е почнала да извършва тестови задания. Комплексът ще стане част от обединената мрежа от научни суперкомпютърни центрове на Русия и ще разреши да се основават съветски езикови модели, сходни на GPT (който е в основата на ChatGPT).

Съобщава се, че суперкомпютърът се създава от 2020 година с присъединяване на преподаватели от МГУ. Системата включва към 100 най-съвременни ускорителя, прецизира ТАСС. Машината употребява неназована 200-гигахерцова междусистемна връзка, която обгръща и съхранението на данни. За ръководство и интеграция с външна инфраструктура се употребява мрежа със скорост 100 Gbps. Освен това машината е получила нови инженерни системи, а при основаването на целия комплекс необятно са употребявани възли и съставни елементи съветско произвеждане. „ МГУ-270 “ ще образува обединен изчислителен клъстер с пуснатия по-рано в употреба суперкомпютър „ Ломоносов-2 “.

Други механически характерности за „ МГУ-270 “ не бяха посочени, тъй че можем единствено да гадаем какви ускорители се употребяват в новата система. Ако приемем, че става дума за 400 Pflops при FP8 калкулации, към стотина от най-новите ИИ ускорители NVIDIA H100 във форм-фактор SXM или евентуално H800 ще бъдат задоволителни за реализиране на това равнище на продуктивност.

Както оповестява организация ТАСС, базирайки се на Садовнич, дилемите на „ МГУ-270 “ ще бъдат свързани основно с създаването на технологии за изкуствен интелект (ИИ) и образованието на фрагменти в тази област. Според пресслужбата на МГУ, откривателите ще се занимават с „ създаване на математически способи за машинно образование за обработка на текстова научна информация с огромен размер, образован разбор на изображения за високопроизводително наблюдаване на растения и точно земеделие, прогнозиране на качеството на хетерогенни канали в мрежи за предаване на данни въз основа на вероятностни модели и способи за машинно образование “ и проучвания в други области, да вземем за пример в региона на материалознанието.

Изграждането на „ МГУ-270 “ е планувано в програмата за развиване на МГУ до 2030 година. „ МГУ-270 “ към този момент е почнал да извършва първите тестови задания, като резултатите от тях ще бъдат систематизирани през декември. По-специално те са свързани с разбора на изображения и медицинските проучвания, а в бъдеще моделът може да помогне за ускорение на появяването на средство за по-добър надзор на вниманието на учениците от ниските класове в уроците. Суперкомпютърът ще се употребява за подкрепяне на курсове по изкуствен интелект, създаване на магистърски стратегии, автоматизиране и дигитализиране на образователния развой, както и за осъществяване на надпревари в жанр хакатон (технологично събитие за създаване на софтуерни планове, свързани с технологиите).

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР