На 1 септември представителите на 49-ото НС ще чуят първия

...
На 1 септември представителите на 49-ото НС ще чуят първия
Коментари Харесай

Битови проблеми тормозят депутатите 4 дни преди старта на новата парламентарна сесия

На 1 септември представителите на 49-ото Народно събрание ще чуят първия звънец към този момент под стъкления купол на някогашния Партиен дом, където към този момент ще работят в новата пленарна зала. Разпределянето в нея на местата обаче е провокирало напрежение сред групите и все няма финален ред, оповестява „ 24 часа “.

От “Продължаваме смяната ” – “Демократична България ” не желали да седят до депутатите от „ Възраждане “, както бяха до момента. Затова упорствали да се съберат в един блок в залата с сътрудниците си от ГЕРБ.

Ако се реализира консенсус с групата на Бойко Борисов, “Възраждане ” ще отиде в десния блок дружно с Има Такъв Народ, а за Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи остава левият, както до момента.

Окончателното разбъркване обаче следва тези дни на среща при ръководителя Росен Желязков. Новата зала заставам заключена тъкмо 3 години.

Откриха я публично през септември 2020 година по време на 44-ото Народно събрание, само че още идващия мандат депутатите се върнаха в остарялата постройка на пл. “Народно заседание ”. След това се извъртяха 4 бързи Народното събрание, някои от които с мандат под месец. Сега обаче депутатите се връщат в някогашния Партиен дом, защото актуалната им постройка има потребност от незабавен главен ремонт.

6-те парламентарни групи към този момент са си разделили кабинетите в някогашния Партиен дом. Интересното е, че ПП-ДБ и “Възраждане ” този път ще са съседи по коридор, а всички останали ще са в другия.
Какво свършиха депутатите до момента
БНР напомня, че първата сесия на 49-ия парламент стартира на 12 април и се прави на 31 юли, когато депутатите излязоха в едномесечна почивка. За този интервал те са провели 47 пленарни съвещания, 4 от които – изключителни, сочи формалната информация на Народното събрание.

В деловодството са импортирани 146 проектозакона, 180 проекторешения и 6 планове за обръщения и заявления.

Проучване на Националния център за парламентарни проучвания демонстрира различен аспект на законодателната активност. Депутатите са се занимавали главно с ремонти или промени на към този момент съществуващи закони. Едва 7% са напълно новите планове. Освен това 1/3 от предложенията са пристигнали от Министерски съвет.

Най-активната парламентарна група е била тази на ПП-ДБ, които са внесли 1/4 от обсъжданите текстове. След тях групите се подреждат по този начин: ГЕРБ-СДС, “Възраждане ”. Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ.

Основната причина за внасяне на оферти е неефективност на съществуващото законодателство. Следва използване на европейските правила и промени, налагащи се поради поети задължения, по ПВУ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР