На 1 октомври (събота), световен ден на музиката и ден

...
На 1 октомври (събота), световен ден на музиката и ден
Коментари Харесай

Суперпродукцията "Летящият холандец" само по БНТ 1

На 1 октомври (събота), международен ден на музиката и ден за размисъл, Българската национална телевизия кани всички фенове на операта да гледат суперпродукцията „ Летящият холандец " - опера в 3 дейности от Рихард Вагнер от 17:00 ч. по Българска национална телевизия 1. Спектакълът е част от фестивала „ Музи на водата ", който Софийската опера и балет изнесе за трета поредна година на лятната сцена на езерото Панчарево.

„ Летящият холандец " е най-популярната и най-често поставяната опера на Рихард Вагнер. Творбата е едно от върховите достижения на немската сантиментална опера, в която с надълбоко предусещане се разкрива душевният свят на героите и тяхната драма. Режисьорът на операта Пламен Карталов прави кинематографичен прочит на творбата, с детайлно създадени сюжетна линия и актьорски пръвъплъщения.

Българска национална телевизия получи извънредни права да снима премиерата на „ Летящият холандец " от Вагнер през юли тази година. Огромен екип и доста часове труд стои зад тази извънредно красива продукция - 8 HD камери наблюдават действието и демонстрират невероятната сцена с панорама към езерното огледало. Режисьор на телевизионня запис е доайенът на Българска национална телевизия Ценка Караджиева, а виновен оператор Георги Илиев. Постпродукцията бе осъществена през август 2022 година, като са включени и превъзходни надписи на български език.

Голямата звезда на международната опера и извънреден другар на Софийската опера басът Курт Ридъл е в ролята на моряка Даланд. Дългогодишният солист на „ Земперопер " в Дрезден Маркус Маркварт се показва удивително като Холандеца, блестящата Радостина Николаева е Сента, а Костадин Андреев прочувствено превъплъщава ловеца Ерик. В функциите на Кормчията и Мари са Даниел Острецов и Александрина Стоянова. Росен Гергов дирижира оркестъра и хора на Софийската опера. „ Летящият холандец " разпростира тематиките любовта ли е най-могъщото оръжие; верността ли е най-ценната добродетел; по какъв начин ориста се намесва, когато би трябвало да намерим правилния път?

В последните години партньорството сред обществента телевизия и Софийската опера се разраства извънредно доста. По време на пандемията от Ковид 19 Българска национална телевизия и операта организираха взаимна акция за лъчение на цели оперни и балетни спектакли в ефира на Българска национална телевизия 2. Впоследствие бе сниман и документалния филм „ Опера по време на пандемия ", като бяха отразени всички летни фестивали на Софийската опера - „ Музи на водата ", „ Между два свята " /Цари Мали град/ и „ Опера на върховете " /Белоградчик/.

Гледайте „ Летящият холандец " на 1 октомври, събота, от 17 :00 ч. по Българска национална телевизия 1

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР