На 1 октомври 2022 г. ще бъдат почетени паметта и

...
На 1 октомври 2022 г. ще бъдат почетени паметта и
Коментари Харесай

82 години от възвръщането на Силистра към Отечеството

На 1 октомври 2022 година ще бъдат почетени паметта и делото на родолюбивите българи, отдали живота си за свободата на Добруджа.

През целия ден жителите на Силистра могат да изразят своята благодарност с цветя пред историческите монументи и паметни плочи:

– пред паметната плоча на починалите в Добруджанската епопея на входа на Дунавския парк;

– пред паметника на Цар Борис III Обединител в Дунавския парк;

– пред паметника на войводата Стефан Караджа;

– пред паметната плоча, отдадена на Крайовския контракт и възвръщането на Силистра към България /пред постройката на Бизнесинкубатора/.

Крайовският контракт, подписан на 7 септември 1940 година, възстановява по кротичък път Южна Добруджа в рамките на Майка България. Подписването на контракта е един ослепителен акт на българската дипломация и основно на цар Борис III Обединител.

На 1 октомври 1940 година към 15 часа елементи на Трета българска войска, предвождани от генерал-лейтенант Георги Попов, тържествено влизат в Силистра, посрещнати с екстаз от добруджанци. Преминават под луксозна арка, приветствани по топъл и сърдечен метод, със сълзи на наслада. Хор „ Седянка “ за първи път извършва свободно и тържествено марша „ О, Добруджански край “!

Паметни места означават историческото значение на 1 октомври 1940 година

Само една година след възвръщането на Силистра към Отечеството е повдигнат монумент на именития челник Стефан Караджа, възпят от Христо Ботев. Вплел живота си с Добруджа, великият челник, починал в Русчукския затвор единствено на 28 години, става знаме на очакване на Вътрешната добруджанска революционна организация. Паметникът е по план и дело на силистренския ваятел Павел Метеоров, ученик на Белгийската кралска академия по изкуствата, и е негов подарък за силистренци. Открит е на 1 октомври 1941 година

Паметникът на Цар Борис III Обединител e дело на скулптора Йордан Колев – шеф на Художествена изложба – Силистра. Открит е през 2001 година.

На 7 септември 2017 година на входа на Дунавския парк на Силистра е открита паметна плоча, отдадена на героите от Добруджанската епопея. На 14 септември 2020 година, на Празника на Силистра, бе осветена и открита паметна плоча, ознаменуваща подписването на Крайовския контракт и възвръщането на Силистра към България. Паметните плочи са построени от проф. доктор Иван Гаврилов и доктор Тодор Тодоров – регионален координатор на ГЕРБ.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР