На 1 октомври 2017 г., следващата неделя, Българската национална телевизия

...
На 1 октомври 2017 г., следващата неделя, Българската национална телевизия
Коментари Харесай

На 1 октомври БНТ стартира втори сезон на Отворени досиета за жертвите на комунизма

На 1 октомври 2017 година, идната неделя, Българската национална телевизия стартира излъчването на втория сезон на документалната поредност "Отворени досиета ", отдадена на жертвите на тоталитарното комунистическо ръководство.
В продължение на 6 седмици всяка неделя Българска национална телевизия ще излъчва по един филм от новите 6 серии на поредицата.
Българска национална телевизия към този момент пусна клип, с който анонсира документалната поредност. Тя споделя за разнообразни обстоятелства и събития от интервала на комунистическа тирания в България посредством ориста на директни жертви на репресии на режима.

В новите 6 серии за първи път ще бъде наранена историята на женските лагери в България при комунизма. Сред другите тематики са горянското съпротивително придвижване, репресиите против духовенството и църквата, "бившите хора " и техните наследници, преследвани до края на режима, първият цивилен протест против обгазяването на Русе, а също по този начин и насилствена промяна на имената на мюсюлманите в Източните Родопи през първата половина на 70-те години.

Първият сезон беше излъчен през 2014 година, а ползата към него предизвика националната телевизия да снима продължение. През 2014 година бяха снимани лагеристът Петко Огойски, политическият пандизчия Георги Саръиванов, политическият бежанец Алфред Фосколо, Катрин Макаров - наказана в Народна република България за разпространяване на неразрешена съветска литературата наследничка на съветски емигранти.

Една от лентите беше отдадена на убития в Пазарджишкия затвор публицист и публицист Георги Заркин. Последната бе с принудително преименувания Халил Расим от Кърджали, въдворен без съд и присъда в "Белене " през 1985 година

Продуцент на продукцията е Катя Атанасова, а сценарист е журналистът Христо Христов, създател на уеб страниците desebg.com и pametbg.com. Режисьори на продукцията са Ралица Петрова, Димитър Коцев-Шошо и Павел Веснаков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР