На 1 октомври 1964 година един синьо-бял влак се движи

...
На 1 октомври 1964 година един синьо-бял влак се движи
Коментари Харесай

Японските влакове-стрели, които промениха света

На 1 октомври 1964 година един синьо-бял трен се движи някак футуристично и като че ли без изпитание през градския пейзаж на Токио, продължавайки на юг към Осака. Именно с него е сложено началото на японските високоскоростни влакови, наричани още влакове-стрела, посочвани като знак на бурния стопански напредък на страната в годините след Втората международна война, напомня CNN.

Днес сходни влакове има в Азия, Европа, Америка и Австралия и доста хора не могат да си показват живота си без тях.

Как стартира всичко?

Пускането на първия влак-стрела, дружно с семейството на Токио на летните Олимпийски игри през 1964 година, се смятат за повратна точка за Япония и нейното завръщане измежду богатите страни по света.

55 години след стартирането на първия високоскоростен трен, японската дума шинкансен, означаваща " нова основна линия ", към този момент се приема за световен термин, олицетворяващ скорост, успеваемост и иновативност в превоза.
 Историята на
Историята на " най-известния трен в света " и къде може да се повозите с него?

С него са пътували звезди като Монро и Уолт Дисни

В наши дни Япония към момента е международен водач, когато приказваме за железопътни технологии. Могъщо корпорации, като Hitachi и Toshiba, изнасят влакове и съоръжение на стойност милиарди долари всяка година.

Мрежата на Шинкансен се е разраснала доста през последните 55 години, като влаковете се движат със скорост до 322 км/час, от столицата до градове като Кобе, Киото, Хирошима и Нагано.

Освен като знак на възобновяване, Шинкансен служи като инструмент за икономическото развиване на Япония.

Развитието на скоростните влакове е тясно обвързвано с ранната железопътна промишленост в Япония и в случай че тя не беше основана, надали през днешния ден такива влакове щеше да има където и да е по света.

Високоскоростните влакове на Япония в наши дни

В наши дни към този момент се тества идващото потомство влакове, нарични ALFA-X, които доближават скорости от 400 км/час.
 Канада работи върху трен, който ще развива скорост от 1000 км/ч
Канада работи върху трен, който ще развива скорост от 1000 км/ч

Бъдещето от време на време е по-близо, в сравнение с си мислим

Запазена марка на влаковете на Шинкансен са техните издължени носове. Формата им е такава, не с цел да усъвършенства аеродинамиката, а с цел да предотврати " бутален резултат " от навлизането в тунели с такава висока скорост.

Това е значимо, изключително за гъсто обитаемоте места, където недоволствата от шума, причиняван от влаковете-стрела, са много чести.

Експерименталният ALFA-X включва нови технологии за сигурност, проектирани по този начин, че да понижават вибрациите и шума, както и опцията за дерайлиране в случаи на съществени трусове.

Над 10 милиарда пасажери са употребявали услугите на Шинкансен, което демонстрират, че към днешна дата високоскоростното пътешестване се е трансформирало в всекидневие и даденост за хората в Япония.
 Нови високоскоростни влакове трансформират тази страна в железопътната столица на Европа
Нови високоскоростни влакове трансформират тази страна в железопътната столица на Европа

Със старта на услугата към този момент има три публични конкурента
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР